Τα κινητά τηλέφωνα κάθε χρόνο εξελίσσονται σημαντικά σε όλους τους τομείς. Βλέπουμε πολυπύρηνους επεξεργαστές, πολλά gigabyte σε RAM, τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους. Η εξέλιξη των μπαταριών όμως είναι αισθητά πιο αργή. Σε τι οφείλεται όμως αυτή η καθυστέρηση; 

Λίγα λόγια για το τι είναι η μπαταρία

Δεν θα μπούμε σε χημικές λεπτομέρειες που μπορεί να κουράσουν και εμάς και εσάς να τις καταλάβουμε (για όποιον όμως ενδιαφέρεται μπορεί να τις διαβάσει από εδώ). Περιληπτικά, οι μπαταρίες που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι τεχνολογίας Λιθίου. Δημιουργήθηκαν πρώτη φορά στην δεκαετία του 1970 και βγήκαν στην κυκλοφορία στις αρχές του ’90. Όπως μαρτυρά και η ονομασία, βασίζεται στην κίνηση ιόντων Λιθίου από τον θετικό πόλο της μπαταρίας προς τον αρνητικό. Η κίνηση αυτή παράγει την ενέργεια που απαιτεί η συσκευή μας για να λειτουργήσει.

Ανάλυση δομής μπαταρίας Λιθίου
Γράφημα σχετικά με την απόδοση των μπαταριών Λιθίου σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνολογίες. Πηγή: Quora.com

Γιατί οι μπαταρίες δεν εξελίσσονται γρήγορα;

Οι παράγοντες που οι μπαταρίες έχουν “μείνει πίσω” είναι τόσο για τεχνικούς όσο και για λόγους αισθητικής. Ας δούμε αναλυτικότερα παρακάτω.

Βάρος και πάχος

Η “μόδα” στην τεχνολογία τα τελευταία χρόνια ορίζει ότι οι συσκευές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερες και λεπτότερες. Η μπαταρία λειτουργεί σαν ένα “δοχείο” που όσο μικραίνει, τόσο λιγοστεύει και η χωρητικότητα του. Άρα όσες βελτιώσεις και αν γίνονται στα κινητά και στην τεχνολογία της μπαταρίας, τοποθετώντας μια μπαταρία με μικρότερο μέγεθος στο νέο μοντέλο έναντι του προηγούμενου, ουσιαστικά ισοσταθμίζεις την εξέλιξη.

Δείγμα σύγχρονης μπαταρίας Λιθίου

Κόστος κατασκευής

Ένα από τα ακριβότερα κομμάτια του κινητού τηλεφώνου κατά την παραγωγή, είναι η μπαταρία του. Τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν είναι ακριβά και κάποιες φορές δυσεύρετα, δίνοντας έναν παραπάνω λόγο στις εταιρίες παραγωγής κινητών να περιορίσουν το μέγεθος τους.

Έρευνα και ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι το σημαντικότερο κριτήριο κατά την δημιουργία μιας μπαταρίας. Η περσινή χρονιά με την καταστροφή της Samsung σίγουρα μας το επιβεβαίωσε. Η έρευνα και τα συνεχόμενα τεστ που χρειάζονται στις μπαταρίες πριν παραχθούν έχουν μεγάλο κόστος και σε χρήματα και σε χρονική περίοδο (μερικές φορές ανέρχεται σε αρκετά χρόνια δοκιμών).

Θάλαμος δοκιμών της μπαταρίας του Galaxy Note 7 από την Samsung. Πηγή: cnet.com

Γρηγορότεροι επεξεργαστές, γρηγορότερα δίκτυα, καλύτερες οθόνες

Όλη η εξέλιξη που αναφέραμε στον πρόλογο φυσικά επηρεάζει αισθητά την απόδοση των μπαταριών, εφόσον τις περισσότερες φορές οι υψηλότερες επιδόσεις απατούν και μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Ειδικότερα οι μαγευτικές οθόνες των τελευταίων Smartphones είναι υπεύθυνες για την περισσότερη μείωση της στάθμης της μπαταρίας.

Συγχρονισμός στο παρασκήνιο, συνεχής σύνδεση στο ίντερνετ

Το Mobile Internet είναι πλέον δεδομένο για τους περισσότερους χρήστες Smartphone, με αποτέλεσμα τα κινητά μας να μένουν συνδεδεμένα και να ανταλλάσσουν δεδομένα ακόμη και όταν εμείς τα έχουμε στην τσέπη μας.

Γράφημα σύγκρισης χρηστών υπολογιστή / smartphone στο ίντερνετ

Θα υπάρξει βελτίωση στα επόμενα χρόνια;

Η απάντηση είναι… ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά. Πολλές τεχνολογίες έρχονται και φεύγουν κατά καιρούς με σκοπό να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες Λιθίου, αλλά καμία δεν το κατάφερε έως τώρα. Γι’αυτό προς το παρόν εξοπλιστείτε με το αγαπημένο σας Power Bank μέχρι κάποιος να βρεθεί να δώσει λύση στο αναπόφευκτο πρόβλημα της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.

Έχετε κάποια απορία σχετικά με τα παραπάνω; Περιμένουμε την δική σας γνώμη στα σχόλια ακριβώς κάτω από το άρθρο.

Πηγές:
Quora.com
Explainthatstuff.com
Howtogeek.com
Photo by rawpixel.com on Unsplash