Με την πάροδο του χρόνου τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας γίνονται ολοένα και γρηγορότερα, οι απαιτήσεις μας σε ποιότητα mobile internet αυξάνονται, με αποτέλεσμα τα Megabyte που έχουμε αγοράσει από τον πάροχο κινητής να εξαντλούνται γρηγορότερα από ποτέ.

Στο παρακάτω άρθρο ψάξαμε και συλλέξαμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τα smartphone αλλά και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερα megabyte κατά την καθημερινή χρήση τους.

Android – Περιορισμός δεδομένων παρασκηνίου

Στα κινητά με λειτουργικό Android υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσουμε τα δεδομένα που τρέχουν στο παρασκήνιο. Όταν λέμε δεδομένα παρασκηνίου εννοούμε τις εφαρμογές που τρέχουν μόνες τους χωρίς να τις βλέπουμε (πχ. συγχρονισμός email, ειδοποιήσεις από κοινωνικά δίκτυα κλπ), και δεν εννοούμε την εφαρμογή που έχουμε ανοίξει και χρησιμοποιούμε την δεδομένη χρονική στιγμή.

Για να την ενεργοποιήσουμε πάμε στις Ρυθμίσεις > Χρήση δεδομένων > Περισσότερα > Περιορισμός δικτύων

iPhone

Στο λειτουργικό iOS μπορούμε να εξοικονομήσουμε δεδομένα με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να μπλοκάρουμε τελείως κάποιες εφαρμογές από την χρήση των δεδομένων δικτύου. Το συγκεκριμένο μπλοκάρισμα αφορά μόνο τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και όχι την χρήση WiFi.

Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μεταβούμε στις Ρυθμίσεις > Cellular screen 

Εικόνα από howtogeek.com

Απενεργοποιήστε από τους διακόπτες στα δεξιά τις εφαρμογές που θέλετε να μπλοκάρετε τελείως

Ο επόμενος τρόπος είναι να σταματήσουμε τον αυτόματο συγχρονισμό στο email. Για να γίνει αυτό ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα

Μετάβαση στις Ρυθμίσεις > Mail > Λογαριασμοί > Fetch New Data, και αλλάζουμε την επιλογή σε “χειροκίνητη”

Εικόνα από howtogeek.com

Ο τρίτος τρόπος είναι να σταματήσουμε την ανανέωση των εφαρμογών στο παρασκήνιο. Για να γίνει αυτό, πάμε στο Ρυθμίσεις > Γενικά > Ανανέωση εφαρμογών στο παρασκήνιο, και απενεργοποιούμε όλες τις εφαρμογές 

Εικόνα από howtogeek.com

Google Chrome

Στον Chrome υπάρχει η επιλογή “Εξοικονόμηση δεδομένων”. Με αυτήν την επιλογή ο Chrome χρησιμοποιώντας τους servers της Google συμπιέζει όσες σελίδες προσπαθείτε να ανοίξετε, πριν αυτές οι σελίδες φτάσουν στο κινητό σας. Η διαφορά είναι σχετικά μικρή, αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να αποφέρει αισθητό αποτέλεσμα.

Για ενεργοποίηση επιλέξτε Ρυθμίσεις > Εξοικονόμηση δεδομένων

Facebook

Στην λειτουργία εξοικονόμησης δεδομένων του Facebook, σταματά η αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο και συμπιέζονται ελαφρώς οι εικόνες πριν φτάσουν την συσκευή σας. Το Facebook επίσης διαθέτει έναν διακόπτη για να απενεργοποιείται αυτόματα η εξοικονόμηση δεδομένων όσο είμαστε συνδεδεμένοι σε δίκτυο WiFi.

Συνίσταται να ενεργοποιήσετε και τις 2 επιλογές. Πατάμε πάνω δεξιά στις 3 γραμμές > και στην συνέχεια επιλέγουμε “Λειτουργία εξοικονόμησης δεδομένων”

Instagram

Το Instagram διαθέτει επίσης την δική του λειτουργία εξοικονόμησης δεδομένων. Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς αλλάζει ενεργοποιώντας το, καθώς το μόνο που μας ενημερώνει η εφαρμογή είναι ότι ίσως οι εικόνες και τα βίντεο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φορτώσουν. Η συγκεκριμένη λειτουργία δεν επηρεάζει καθόλου την χρήση WiFi.

Για ενεργοποίηση μεταβείτε στο προφίλ σας > επιλέξτε τις 3 τελείες πάνω δεξιά >Χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας > Χρήση λιγότερων δεδομένων

YouTube

Στην εξοικονόμηση δεδομένων του YouTube τα βίντεο φορτώνουν σε χαμηλότερη ποιότητα όσο δεν βρισκόμαστε συνδεδεμένοι σε δίκτυο WiFi.

Για ενεργοποίηση δεν έχετε παρά να πατήσετε πάνω δεξιά στην φωτογραφία του λογαριασμού σας (ή τις 3 κουκκίδες, αναλόγως τι εμφανίζει) > Ρυθμίσεις > Γενικά > Περιορισμός Δεδομένων 

Google Maps

Στο Google Maps μπορούμε να εξοικονομήσουμε δεδομένα με τον συνδυασμό 2 επιλογών. Πρώτον, κατεβάζουμε offline όσο βρισκόμαστε σε δίκτυο WiFi χάρτη της περιοχής που χρειαζόμαστε πιο συχνά (πχ. της πόλης μας ή της πόλης που σκοπεύουμε να πάμε). Στην συνέχεια ενεργοποιούμε την επιλογή “Μόνο WiFi”.

Για να γίνει αυτό πατάμε πάνω δεξιά στην φωτογραφία μας > Χάρτες εκτός σύνδεσης > Επιλέξτε τον δικό σας χάρτη. Προσαρμόζουμε την περιοχή που θέλουμε να κατεβάσουμε, και στην συνέχεια πατάμε “λήψη”. Αφού ολοκληρωθεί η λήψη, πάμε 2 οθόνες πίσω και ενεργοποιούμε την επιλογή Μόνο WiFi.

Twitter

Το Twitter μας δίνει αρκετές επιλογές για εξοικονόμηση δεδομένων. Για μέγιστη απόδοση προτείνεται να τις αλλάξουμε όλες στην καλύτερη δυνατή επιλογή.

Για να βρείτε τις επιλογές, δεν έχετε παρά να πατήσετε πάνω δεξιά στην φωτογραφία σας > Ρυθμίσεις και ιδιωτικότητα > Χρήση δεδομένων 

Spotify

Στο Spotify το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η ποιότητα αναπαραγωγής της μουσικής. Συνήθως προκαθορισμένη είναι η επιλογή “Αυτόματο”, που συνήθως κάνει την καλύτερη επιλογή σύμφωνα με την ταχύτητα σύνδεσης. Αν παρ’όλα αυτά θέλετε να σιγουρέψετε ότι ελαχιστοποιείται η κατανάλωση, μπορείτε να αλλάξετε την ποιότητα αναπαραγωγής στην χαμηλότερη, που είναι το “Normal Quality”.

Για να μεταβείτε στις ρυθμίσεις, πατήστε πάνω αριστερά στις 3 γραμμές > στην συνέχεια στο γραναζάκι κάτω δεξιά > και από την ενότητα Music Quality αλλάξτε την επιλογή “Streaming” σε Normal Quality.


 

Ελπίζουμε το παραπάνω άρθρο να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα δεδομένα του κινητού σας ενεργά για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Αν χρειάζεστε κάποια επιπλέον βοήθεια μην διστάσετε να γράψετε οποιαδήποτε απορία στα σχόλια παρακάτω. 

Ξεχάσαμε κάποια αγαπημένη σας εφαρμογή; Πείτε μας στα σχόλια και θα ανανεώσουμε το άρθρο συμπεριλαμβάνοντας την. 

Πηγές:
Πληροφορίες και εικόνες σχετικά με το iPhone: howtogeek.com
Αρχική φωτογραφία εξωφύλλου: Pexels