Το Firefox Focus είναι ένας νέος Browser της γνωστής εταιρίας, με σκοπό την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη, χωρίς παρακολούθηση και διαφημίσεις, πλοήγηση στο διαδίκτυο. Σχεδιάστηκε με βάση την απλότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από όλους.

Γιατί χρειάζομαι έναν τέτοιο browser;

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι κατά την πλοήγηση μας στο ίντερνετ αρκετά “μάτια” παρακολουθούν τις κινήσεις μας. Και αναφερόμενος σε μάτια φυσικά δεν εννοώ ανθρώπινα, αλλά αυτοματοποιημένα συστήματα και “ρομποτάκια” όπως αναφέρονται, με σκοπό την καταγραφή των συνηθειών και των αρεσκειών μας. Ο σκοπός αυτής της παρακολούθησης δεν είναι και τόσο κακός διότι τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται για καλύτερο, πιο στοχευμένο μάρκετινγκ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το (πχ.) ρούχο που έψαχνες χθες στο ίντερνετ, εμφανίστηκε σήμερα σε διαφήμιση στο Facebook.

Πριν μερικά χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο “ηλεκτρονικό φακέλωμα” στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα πόσες πληροφορίες θα μπορούσε το “ίντερνετ” να συλλέγει σχετικά με εμάς. Διαβάστε το εδώ.

Κατά την χρήση του Firefox Focus τα περισσότερα από τα παραπάνω παύουν να ισχύουν. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι:

  • Ανώνυμη περιήγηση
  • Αποκλεισμός διαφημίσεων
  • Μπλοκάρισμα των περισσότερων “trackers” που καταγράφουν τις κινήσεις μας
  • Αδυναμία λήψης screenshot κατά την χρήση της εφαρμογής
  • Άμεση διαγραφή ιστορικού κατά την έξοδο από την εφαρμογή

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την χρήση και λειτουργία του Browser μπορείτε να βρείτε από την Mozilla εδώ.

Χρήση του Firefox Focus

Κατά την εκκίνηση το μενού εμφανίζει μόνο ένα πλαίσιο κειμένου που μας δίνει την δυνατότητα να εισάγουμε διεύθυνση ή να κάνουμε αναζήτηση στο ίντερνετ

Μόλις επισκεφθούμε οποιαδήποτε σελίδα, αμέσως στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης εμφανίζεται ένα κουμπάκι με έναν κάδο σκουπιδιών, από το οποίο μπορούμε άμεσα να διαγράψουμε το ιστορικό περιήγησης. Επίσης από το μενού πάνω δεξιά μας δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουμε την συγκεκριμένη σελίδα με κάποιον άλλο browser.

 

Η ίδια δυνατότητα διαγραφής του ιστορικού προσφέρεται και από το notification panel (τραβώντας προς τα κάτω από την κορυφή της οθόνης) του κινητού μας.

Αν επιλέξετε να διαγράψετε το ιστορικό, η εφαρμογή ξεκινάει πάλι από την πρώτη οθόνη εμφανίζοντας για μερικά δευτερόλεπτα το παρακάτω μήνυμα

Στις ρυθμίσεις μπορούμε να δούμε κάποιες επιπλέον επιλογές, καθώς επίσης να αλλάξουμε την μηχανή αναζήτησης και να ορίσουμε τι θα μπλοκάρουμε και τι όχι.

Δείτε παρακάτω ένα παράδειγμα αδυναμίας λήψης screenshot της οθόνης (το συγκεκριμένο το έβγαλα έχοντας συνδεθεί με TeamViewer στο κινητό μου)


Πιστεύετε ότι χρειάζεστε έναν τέτοιο Browser; Έχετε κάποια καλύτερη λύση να προτείνετε; Περιμένουμε τις απόψεις και τις ιδέες σας στα σχόλια παρακάτω