Η κάμερα είναι ίσως το κορυφαίο κριτήριο αγοράς ενός smartphone σήμερα. Εκτός όμως από μία καλή κάμερα χρειάζεται να έχουμε και κάποιες βασικές γνώσεις για να μοιάζουν οι λήψεις μας όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικές.

Στο παρακάτω άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με σύνθετες ρυθμίσεις της κάμερας του κινητού ή της φωτογραφικής μας. Θα αναφέρουμε μόνο σε εύκολα κολπάκια που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, πριν και μετά την λήψη της φωτογραφίας για να έχει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στην φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι τέχνη που ο καθένας μπορεί να αυτοσχεδιάσει και να παράγει οτιδήποτε έχει στην φαντασία του. Οι προτάσεις που θα αναφέρουμε παρακάτω είναι κάποια βασικά σημεία που καλό είναι να έχουμε όλοι στο μυαλό μας για ένα όσο το δυνατόν καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Χρησιμοποίησε τον κανόνα των τρίτων (rule of thirds)

πηγή: exposureguide.com

Ο κανόνας των τρίτων είναι ίσως ο βασικότερος κανόνας της φωτογραφίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το πλέγμα της εφαρμογής της κάμερας του κινητού μας είναι πάντα χωρισμένο σε τρίτα μέρη (κάθετα και οριζόντια). Τοποθετώντας το σημείο εστίασης σε διαφορετική θέση από το κέντρο δίνει περισσότερο βάθος στην φωτογραφία αποφέροντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Παράδειγμα εικόνας πριν και μετά την εφαρμογή του κανόνα των τρίτων:

πηγή: Wikipedia.org

Αν τραβάς τοπίο, προσπάθησε να ορίσεις ένα σημείο εστίασης (πχ. στην παραπάνω εικόνα τον βράχο) και τοποθέτησε τον στην συμβολή των 2 τρίτων (κάθετο και οριζόντιο), σε όποια πλευρά πιστεύεις ότι φαίνεται καλύτερα.

Διαφορετικά, αν δεν θες να ορίσεις κάποιο σημείο, συνήθως υπάρχει ορατός ο ορίζοντας ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στο πάνω ή στο κάτω τρίτο.

Photo by Chris Karidis on Unsplash

Αν φωτογραφίζεις ανθρώπους από απόσταση, προσπάθησε τα μάτια ή το κεφάλι γενικότερα να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά σε κάποιο από τα τρίτα ή στην συμβολή τους.

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash
Photo by Neal Kharawala on Unsplash

Ο ορίζοντας πρέπει να είναι πάντα ίσιος

Αν στην φωτογραφία που τραβάς είναι ορατός ο ορίζοντας, τότε δεν πρέπει ποτέ να είναι στραβός. Είναι κάτι που θα κάνει σημαντική αίσθηση στο μάτι και θα χαλάσει την γενική εικόνα της φωτογραφίας σου, όσο όμορφη και αν είναι η υπόλοιπη.

Παράδειγμα στραβού ορίζοντα

Photo by Chris Karidis on Unsplash

Ίσιος ορίζοντας

Photo by Chris Karidis on Unsplash

Καθαρίστε καλά τον φακό

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε με ένα πανάκι (στην ανάγκη με την μπλούζα σας) τον φακό πριν τραβήξετε φωτογραφία. Ένας βρώμικος φακός μπορεί να δημιουργήσει κάποιες φωτεινές γραμμές που μπορεί να καταστρέψουν την φωτογραφία σας. Θα ήταν επίσης αρκετά δύσκολο να τις αφαιρέσετε μετά με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας.

Παράδειγμα βρώμικου φακού

Photo by Chris Karidis

Εστιάστε το κυρίως θέμα

Προσπάθησε να μην βάζεις πολλά διαφορετικά αντικείμενα μέσα σε μια φωτογραφία. Το μάτι μας “μπερδεύεται” και αποσπάται η προσοχή του παρατηρητή σε “άχρηστες” λεπτομέρειες, αλλοιώνοντας έτσι την ομορφιά της φωτογραφίας σου.

Παράδειγμα κακής εστίασης

Όπως θα δείτε η παρακάτω φωτογραφία έχει αρκετά λάθη. Εκτός του ότι ο ορίζοντας είναι στραβός (είναι για την ακρίβεια καμπυλωτός γιατί η φωτογραφία είναι πανοραμική), έχει και αρκετά λάθη στην σύνθεση της εικόνας.

Photo by Chris Karidis

Όλα αυτά τα σημεία που έχω μαρκάρει με βελάκια θα ήταν καλό να μην φαίνονται στην εικόνα. Είναι τα σημεία που τραβούν πρώτα την προσοχή και δεν σε αφήνουν να απολαύσεις την ομορφιά του τοπίου πίσω.

Photo by Chris Karidis

Και στην επόμενη φωτογραφία η εστίαση και η σύνθεση της φωτογραφίας είναι αρκετά λάθος. Το παράθυρο στο πίσω μέρος του αγάλματος καθώς επίσης και το κομμάτι της μπλε επιγραφής που φαίνεται στο κάτω αριστερά μέρος τραβούν την προσοχή και αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.

 

Παράδειγμα σωστής εστίασης

Photo by Chris Karidis on Unsplash
Photo by Ethan Robertson on Unsplash

Χρησιμοποίησε σωστά της καθοδηγητικές γραμμές (leading lines)

Οι καθοδηγητικές γραμμές είναι ένας ακόμη από τους βασικότερους κανόνες στην σύνθεση και λήψη της φωτογραφίας. Οι γραμμές αυτές είναι που ξεγελούν το μάτι και δίνουν βάθος στην φωτογραφία. Ας δούμε μερικά παραδείγματα για να το κατανοήσουμε καλύτερα.

Παραδείγματα από leading lines

Photo by pxhere.com
Photo by Hernán Sartorio on Unsplash
Photo by Matthew Henry on Unsplash

Όπως φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες, οι γραμμές που υπάρχουν στην σύνθεση (είτε είναι το περίγραμμα από τα κτήρια, είτε είναι ένας δρόμος, είτε οτιδήποτε άλλο) δίνουν μια αίσθηση βάθους, αποφέροντας έτσι ένα πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Έχετε κάποια απορία σχετικά με τις παραπάνω μεθόδους; Πιστεύετε ότι παραλείψαμε κάτι; Περιμένουμε τις απορίες και τα σχόλια σας παρακάτω.