Έχουν περάσει αρκετά χρόνια για τους περισσότερους από εμάς απ’όταν δημιουργήσαμε το προφίλ μας στο Facebook. Από τότε έχουμε συνδεθεί από δεκάδες συσκευές, έχουμε δοκιμάσει αμέτρητα παιχνίδια (φαντάζομαι δεν είμαι ο μόνος που το έχει κάνει) και γενικότερα το προφίλ μας και τα στοιχεία σύνδεσης έχουν περάσει από διάφορες “δοκιμασίες”.

Στο παρακάτω άρθρο θα αναφέρουμε τους βασικότερους τρόπους για να σιγουρέψουμε ότι το προφίλ μας στο Facebook είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο και κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό παρά την θέληση μας.

  1. Συνδεδεμένες συσκευές

Στην ενότητα “Από που είστε συνδεδεμένοι” του Facebook μπορούμε να δούμε μια λίστα με όλες τις συσκευές από τις οποίες έχουμε συνδεθεί στο παρελθόν, ή είμαστε ακόμη συνδεδεμένοι στο προφίλ μας.

Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω εικόνα υπάρχουν αρκετές συσκευές συνδεδεμένες στον λογαριασμό μου. Πρώτη στην λίστα είναι πάντα η συσκευή η οποία χρησιμοποιείται αυτήν την στιγμή. Από τις υπόλοιπες για παράδειγμα μπορώ να αναγνωρίσω το κινητό μου (Galaxy S6). Οι συνδέσεις που φαίνονται από Αθήνα δεν μπορώ να καταλάβω από που προέρχονται, άρα τις αποσυνδέω με τον παρακάτω τρόπο.

Σημείωση: Κάποιες φορές η τοποθεσία μας μπορεί να αναγνωρίζεται λανθασμένα σε διαφορετική τοποθεσία από αυτήν που βρισκόμαστε. Σε αυτήν την περίπτωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος έχει αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό μας. Παρόλα αυτά, συνίσταται όσες συσκευές δεν αναγνωρίζετε να τις αποσυνδέσετε, με μοναδικό κίνδυνο να αποσυνδεθεί πχ. το κινητό σας.

Αν οι παραπάνω συσκευές είναι πάρα πολλές και θέλετε να τις αποσυνδέσετε όλες γρήγορα, πατήστε στον τελευταίο σύνδεσμο “Αποσύνδεση από όλες τις περιόδους σύνδεσης”

2. Ειδοποιηθείτε κάθε φορά που κάποιος συνδέεται στον λογαριασμό σας από μια νέα συσκευή

Τώρα που καθαρίσατε τις παραπάνω άγνωστες συσκευές προτείνεται ανεπιφύλακτα να ενεργοποιήσετε και τις ειδοποιήσεις νέων συνδέσεων.

3. Χρησιμοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (ή γνωστός ως Two Step Authentication) είναι ένα ακόμη βήμα ασφαλείας κατά την είσοδο στον λογαριασμό σας. Εκτός από το email και τον κωδικό πρόσβασης σας, πλέον θα ζητείται και ένας επιπλέον κωδικός, τον οποίο θα λαμβάνετε προκαθορισμένα μέσω SMS στο κινητό σας.

Για να το ενεργοποιήσετε πατήστε στην “Ρύθμιση” και στην συνέχεια “ενεργοποίηση”

Θα χρειαστεί να καταχωρήσετε το κινητό σας τηλέφωνο σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη. Οι παρακάτω επιλογές είναι λίγο πιο σύνθετες, θα πρότεινα να μην αλλάξετε κάτι από εκεί αν δεν γνωρίζετε ακριβώς τι κάνετε.

4. Επιλέξτε 3 έως 5 φίλους για να επικοινωνήσετε μαζί τους αν χάσετε την πρόσβαση στο λογαριασμό σας

Μια ακόμη πολύ χρήσιμη επιλογή που προστέθηκε στο Facebook πριν μερικούς μήνες. Σε αυτό το σημείο δίνεται η δυνατότητα να ορίσετε 3 έως 5 πολύ έμπιστα άτομα. Η παρακάτω επιλογή μπορεί να είναι χρήσιμη σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις που δεν έχετε πρόσβαση ούτε στον λογαριασμό σας, ούτε στο email που έχετε στο Facebook.

Φωτογραφία από standoutdesigns.com

Αυτά τα άτομα λοιπόν θα μπορέσουν να σας δώσουν ο καθένας από έναν διαφορετικό κωδικό να εισάγετε. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε στην συνέχεια να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης σας και το email του λογαριασμού σας.

5. Ρυθμίσεις Εφαρμογών

Οι εφαρμογές και τα παιχνίδια που κατά καιρούς έχουμε συνδέσει με το προφίλ μας στο Facebook συνήθως ζητούν αρκετά δικαιώματα, με τα οποία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποια σημεία του λογαριασμού μας χωρίς να χρειάζεται κάποια περαιτέρω επιβεβαίωση από εμάς.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δικαιωμάτων γνωστής εφαρμογής μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Συνήθως τα δικαιώματα που ζητούν είναι για καλύτερη εξατομίκευση των δυνατοτήτων της εφαρμογής κατά την χρήση της, αλλά ίσως κάποιες από αυτές να χρησιμοποιούν κάποια από τα στοιχεία που τους έχουμε παραχωρήσει για εμπορικούς σκοπούς.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιούμε πλέον να τις διαγράψουμε από το προφίλ μας με τον παρακάτω απλό τρόπο:

6. Αλλαγή κωδικού πρόσβασης

Αφού έχουμε ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω βήματα και ακόμη έχουμε αμφιβολίες για την ασφάλεια του λογαριασμού μας, μια αλλαγή στον κωδικό πρόσβασης είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες παραβίασης του προφίλ μας.

7. Έλεγχος υπολογιστή για κακόβουλο λογισμικό

Η χρήση ενός καλού antivirus και ο τακτικός έλεγχος για ιούς και κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή μας είναι πρωταρχικοί παράγοντες για να διατηρήσουμε ασφαλή τον υπολογιστή μας, και κατ επέκταση οτιδήποτε τρέχει μέσα σε αυτόν.

Φανταστείτε πόσο ασήμαντες είναι όσες ρυθμίσεις ασφαλείας κάνουμε αν υπάρχει ένας ιός και “βλέπει” την οθόνη μας ή “διαβάζει” αυτά που γράφουμε.

Σας δυσκόλεψε κάποιο από τα παραπάνω βήματα; Πιστεύετε ότι παραλείψαμε κάτι; Γράψτε μας στα σχόλια οποιαδήποτε απορία ή παρατήρηση έχετε.