Ήρθαν λοιπόν εδώ και αρκετές εβδομάδες τα Windows 10. Όπως όλοι γνωρίζουμε προσφέρονται σαν δωρεάν αναβάθμιση από την Microsoft μέσω των Windows 7, και 8.1. (Για τους χρήστες Windows 8 απαιτείται πρώτα αναβάθμιση σε 8.1 και μετά σε 10). Μια καλή ιδέα λοιπόν θα ήταν να κάνουμε φορμάτ στον υπολογιστή μας και να περάσουμε το νέο λειτουργικό σε μία καινούρια εγκατάσταση. Σωστά; Μάλλον όχι. Παραθέτω λοιπόν παρακάτω 3 βασικές απορίες που εσείς μας ρωτήσατε και φυσικά τις απαντήσεις τους.

Μπορώ να κάνω φορμάτ και να εγκαταστήσω το νέο λειτουργικό στον άδειο πλέον υπολογιστή μου;

Η απάντηση εδώ δυστυχώς είναι όχι. Δηλαδή γίνεται, αλλά δεν θα έχετε κανέναν τρόπο (τουλάχιστον μέχρι σήμερα που γράφεται το άρθρο) να τα ενεργοποιήσετε. Οι σειριακοί των Windows 7, 8, 8.1 που μπορεί ήδη να διαθέτετε δεν είναι συμβατοί με τα Windows 10. Επίσης, (επαναλαμβάνω, έως και σήμερα) δεν υπάρχει τρόπος αγοράς σειριακού κωδικού, αφού ακόμη τα Windows βρίσκονται στην διαδικασία της δωρεάν αναβάθμισης και δεν πωλούνται σαν ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα.

Άρα μετά την αναβάθμιση πως θα μπορέσω να τα ενεργοποιήσω;

Η απάντηση εδώ είναι επίσης απλή. Μετά την αναβάθμιση και την εκκίνηση του νέου λειτουρτγικού, μόλις συνδεθείτε στο ίντερνετ θα ενεργοποιηθούν μόνα τους χωρίς να χρειαστεί να κάνετε ούτε ένα κλικ.

Αν χαλάσει ο υπολογιστής μου και χρειάζεται να κάνω επανεγκατάσταση;

Τα Windows 10 λειτουργούν λίγο διαφορετικά απ ότι έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Μόλις γίνει η αναβάθμιση, τα Windows “δένονται” με τον υπολογιστή σας. Αυτό σημαίνει ότι όσες φορές και να τα κάνετε ξανά εγκατάσταση στον ίδιο υπολογιστή, κάθε φορά θα ενεργοποιούνται από μόνα τους.

Πως γίνεται αυτό;

Τα Windows αναγνωρίζουν το υλικό (hardware) του υπολογιστή σας. Συγκεκριμένα παίρνουν κάποιους μοναδικούς κωδικούς που αντιστοιχούν στις συσκευές του υπολογιστή σας (όπως μητρική κάρτα, επεξεργαστής κλπ) και έτσι αναγνωρίζουν κάθε φορα ποιος υπολογιστής είναι.

Αυτό όμως σημαίνει ότι αν θελήσετε στο μέλλον να κάνετε μια μεγάλη αναβάθμιση ή να αγοράσετε καινούριο υπολογιστή, δυστυχώς θα πρέπει να αγοράσετε ξανά και τα Windows.