Το λειτουργικό σύστημα Android όπως είναι γνωστό, αναγνωρίζει και εμφανίζει μόνο του όσες εικόνες, φωτογραφίες, μουσική, βίντεο έχουμε στην συσκευή  μας, χωρίς να μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε τι θα εμφανιστεί και τι όχι. Στον παρακάτω σύντομο οδηγό θα σας δείξω έναν τρόπο που χωρίς την χρήση τρίτων εφαρμογών, θα μπορείτε να δημιουργείσετε φακέλους στους οποίους το λειτουργικό σύστημα θα παραβλέπει.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε εγκατεστημένο στο κινητό μας έναν file manager, για να έχουμε πρόσβαση στους φακέλους του κινητού μας. Αν δεν έχετε ήδη κάποιον, μπορείτε να κατεβάσετε ίσως τον καλύτερο της αγοράς, στο παρακάτω σύνδεσμο:

ES File Manager

 

Το μόνο λοιπόν που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε έναν ή περισσότερους φακέλους, με το όνομα τους να ξεκινά με τελεία (.). Για παράδειγμα:

.pictures
.photos
.videos
.opoiodipote_onoma

hidden-folder-android

Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα ο φάκελος που ξεκινά το όνομα του με τελεία εμφανίζεται διαφορετικά από αυτόν χωρίς γιατί πλέον είναι κρυφός φάκελος.

Το Android είναι προγραμματισμένο να αγνοεί όσους φακέλους ξεκινούν με τελεία. Έτσι οτιδήποτε μέσα σε αυτούς θα είναι σαν να μην υπάρχει, και θα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση μόνο με έναν file manager.

Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν θα κρυπτογραφήσει ή θα προστατέψει με κωδικό πρόσβασης τα αρχεία στους φακέλους.