Η αλήθεια είναι πως το facebook συνεχώς αλλάζει, και από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μετατρέπεται σε μια σελίδα που με κάθε τρόπο προσπαθεί να αδειάσει τις τσέπες των χρηστών του. Ενώ παλαιότερα ο τοίχος του ήταν κάτι σαν ένα κοινόχρηστο “blog”, που κάθε δημοσίευση των φίλων εμφανίζονταν με χρονολογική σειρά, πλέον ο τρόπος που εμφανίζονται οι δημοσιεύσεις έχουν αλλάξει κατά πολύ.

Η αλλαγή αυτή έγινε το 2011 και ονομάζεται “featured posts”, και μέσω αυτής της δυνατότητας, το Facebook αποφασίζει τι θα εμφανιστεί στην αρχική οθόνη και τι όχι.

Ας τα πάρουμε όμως με μια σειρά.

Κάθε προφίλ χρήστη/σελίδας έχει μια ιδιαίτερη σχέση με κάθε άλλο χρήστη, η οποία αλλάζει ανάλογα με την αλληλεπίδραση των χρηστών μεταξύ τους. Αυτή η σχέση ονομάζεται “Engagement”. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και για κάθε δημοσίευση ξεχωριστά.

Κατά πόσο λοιπόν ένας χρήστης θα βλέπει τις δημοσιεύσεις κάποιου άλλου χρήστη, εξαρτάται από το engagment το δικό σε σχέση με τον άλλο χρήστη, αλλά και από το engagment των υπολοίπων χρηστών με την συγκεκριμένη δημοσίευση.

Παράδειγμα: Ανεβάζουμε μια δημοσίευση. Το Facebook επιλέγει να το εμφανίσει σε έναν μικρό αριθμό φίλων (ποτέ δεν μαθαίνουμε σε ποιους ή σε πόσους, κυρίως στους χρήστες που έχουμε την μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μαζί τους). Αν αυτοί οι φίλοι σχολιάσουν ή κάνουν like, τότε αυτή η δημοσίευση θα εμφανιστεί σε περισσότερους χρήστες. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί όσο οι χρήστες συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν μαζί της, ανεβάζοντας το engagement και της δημοσίευσης, και του χρήστη που την δημοσίευσε.

Σύμφωνα λοιπόν με το παραπάνω και με άλλες μεταβλητές που μπορεί να μην γνωρίζουμε, εμφανίζονται τα featured posts στην αρχική μας σελίδα στο facebook.

Ποια είναι λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της μεθόδου;

Από την μια πλευρά είναι καλό για τους αναγνώστες, γιατί εμφανίζονται δημοσιεύσεις όσο το δυνατόν ποιο ενδιαφέρουσες για εκείνους. Από την άλλη όμως, είναι κακό για όποιον θέλει να προβάλλει την δημοσίευση του στους φίλους του, και το Facebook πολύ απλά δεν του το επιτρέπει. Το Facebook φυσικά έχει δώσει την λύση σε αυτό το πρόβλημα. Και ονομάζεται “sponsored posts”. Στην ουσία το Facebook σε προκαλεί να τους δώσεις χρήματα, για να δουν περισσότεροι φίλοι την δημοσίευση σου.  Μια πανέξυπνη ιδέα για τους ιδρυτές του, αλλά καταστροφική για οποιονδήποτε προσπαθήσει να διαφημίσει την επιχείρηση του ή την σελίδα του μέσω του πασίγνωστου κοινωνικού δικτύου.

Υπάρχει εύκολος τρόπος να ανεβάσουμε το engagement;

Η αλήθεια είναι πως ναι. Φυσικά οι αλγόριθμοι του Facebook είναι πολύ καλά δομημένοι για να πετύχουν τον σκοπό τους, αλλά ακόμη και έτσι με αξίζει να προσπαθήσουμε.

Τι να προσπαθήσετε

✓ Δημοσιεύσεις με ενδιαφέρον περιεχόμενο
✓ Σχετική περιγραφή σε κάθε σύνδεσμο που κοινοποιείτε
✓ Χρήση #hashtags
✓ Επισήμανση φίλων
✓ Δημιουργία θεμάτων προς συζήτηση

Τι να αποφύγετε

✗ Προσθήκη στην λίστα φίλων σας ατόμων που δεν γνωρίζετε
✗ Υβριστικά σχόλια
✗ Φωτογραφίες με βια ή ακατάλληλο περιεχόμενο
✗ Μεγάλη συχνότητα δημοσιεύσεων
✗ Αντιγραμμένες φράσεις από προφίλ άλλων

Ιδιαίτερη προσοχή στα αιτήματα φιλίας. Αναφορές αρκετών χρηστών αποδεικνύουν ότι αν αποκλειστείτε από πολλαπλά αιτήματα φιλίας, μειώνουν σημαντικά το engagement με όλους τους χρήστες, κάτι που στην συνέχεια χρειάζεται αρκετό χρόνο να ανακτηθεί.

Επίλογος

Οι παραπάνω αναφορές αποτελούν αποτελέσματα προσωπικής μου έρευνας. Αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω ή έχετε κάτι να προσθέσετε, το περιμένω στα σχόλια σας.