
Τις τελευταίες μέρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου η συγκεκριμένη είδηση, επαναλαμβανόμενη από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης. Στο προσωπικό email ενός ενήλικου άνδρα από το Houston, η Google εντόπισε φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας, και ειδοποιώντας τις κατάλληλες αρχές ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε μετά από μερικές ώρες στα χέρια της αστυνομίας.
Φυσικά αυτή είναι μια αξιέπαινη πράξη, καθώς τέτοιου είδους άνθρωποι πρέπει να συλλαμβάνονται με κάθε δυνατό τρόπο. Τι σημαίνει όμως αυτό γενικότερα για την ασφάλεια των πληροφοριών μας στα προσωπικά μας emails; Κατά πόσο έχει την νόμιμη δυνατότητα η Google και η κάθε εταιρία να έχει πρόσβαση και να εξετάζει τις προσωπικές μας πληροφορίες;
Πρόσφατα, στις 14 Απριλίου 2014, η Google άλλαξε τους όρους χρήσης των υπηρεσιών της, προσθέτοντας εκτός των άλλον την παρακάτω πρόταση:
Σε απλά Ελληνικά λοιπόν, η Google έχει πλέον κάθε νόμιμο δικαίωμα να αναλύει όλα τα προσωπικά στοιχεία και δεδομένα μας, για να μας εμφανίζει σχετικό περιεχόμενο και διαφημίσεις με ότι μας φαίνεται ενδιαφέρον. Αυτό επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι ουσιαστικό “Privacy” στο ίντερνετ δεν υπάρχει, και δεν πρόκειται να υπάρξει.
Αυτό είναι καλό ή κακό;
Αυτή η ερώτηση είναι στην κρίση του καθένα από εμάς. Προσωπική γνώμη, αν είναι να βοηθήσει στον εντοπισμό περισσότερων εγκληματιών δεν θα το θεωρούσα καθόλου κακό. Όμως, όπως και να’χει έχουμε το δικαίωμα και πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με όλες αυτές τις λεπτομέρειες.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια στο ίντερνετ στο προηγούμενο άρθρο σχετικά με το “ηλεκτρονικό φακέλωμα”.