Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σε αρκετές διαφημίσεις επιτραπέζιων υπολογιστών ότι διαθέτουν κάποιες ενσωματωμένες συσκευές όπως κάρτα ήχου, κάρτα γραφικών, κάρτα δικτύου κλπ. Η περιγραφή τους γίνεται με λέξεις όπως “Integrated” ή “onboard” (πχ. Inter Integrated Graphics, onboard HD audio κλπ).

Αξίζει λοιπόν να επιλέξετε έναν υπολογιστή με ενσωματωμένες κάποιες ή όλες τις απαραίτητες συσκευές, ή να επενδύσετε ένα μικρό ποσοστό παραπάνω για την αγορά αυτών των συσκευών ξεχωριστά; 

Ο παρακάτω οδηγός αναφέρεται σε desktop computers και όχι σε laptop ή οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Στα laptops στις περισσότερες περιπτώσεις τα παρακάτω είναι πάντοτε ενσωματωμένα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης τους.
Κάρτα γραφικών

Παλαιότερα οι motherboard που διέθεταν ενσωματωμένες κάρτες γραφικών, διέθεταν και έναν επιπλέον επεξεργαστή γραφικών (GPU) εκτός του βασικού επεξεργαστή (CPU) για την επεξεργασία των γραφικών. Πλέον όμως τα “integrated graphics” και της Intel και της AMD λειτουργούν χρησιμοποιώντας μόνο την ισχύ του βασικού επεξεργαστή ( αναφέρονται ως “Intel HD Graphics” ή “Iris Graphics” από την Intel, και “APUs (Accelerated Processing Units)” από την AMD). Επίσης, αυτές οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών σχεδόν ποτέ δεν διαθέτουν δική τους προσωρινή μνήμη (RAM).

Βάση λοιπόν των παραπάνω, μια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών για να κάνει σωστά την δουλειά της θα επιβαρύνει ανάλογα με τον φόρτο εργασίας της τον επεξεργαστή και την μνήμη RAM του συστήματος, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό να προκαλέσει μειωμένες επιδώσεις.

Θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μου; Ναι, αν δεν σκοπεύετε να παίξετε παιχνίδια ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο “βαρύ” πρόγραμμα όπως πχ. Photoshop. Αν στόχος είναι το gaming, ψηφιακή επεξεργασία εικόνων ή βίντεο κλπ., τότε ούτε καν μην το σκεφτείτε.

Κάρτα ήχου

Η ενσωματωμένη κάρτα ήχου  θεωρείτε πλέον δεδομένη, καθώς διατίθεται σε κάθε σύγχρονη motherboard για περισσότερα από 6 χρόνια. Σε αντίθεση με την προαναφερθείσα κάρτα γραφικών, η κάρτα ήχου δεν έχει καμία σχέση στις απαιτήσεις και στον φόρτο που προκαλεί στο σύστημα. Δείχνοντας μια σαφή βελτίωση με την πάροδο των χρόνων, οι ενσωματωμένες κάρτες ήχου πλέον διαθέτουν διπλή είσοδο μικροφώνου, ήχο περιβάλλοντος 5.1, εσωτερικές υποδοχές για διασύνδεση μπροστινών υποδοχών, εξόδους ψηφιακού ήχου και άλλα (ανάλογα με το μοντέλο της motherboard).

Θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μου; Κατά πάσα πιθανότητα ναι. Αν δεν έχετε “τρέλα” με τον τέλειο ήχο ή δεν σκοπεύετε να συνδέσετε επιπλέον εξωτερικές συσκευές όπως μίκτες, κονσόλες κλπ. τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Είναι προτιμότερο να επενδύσετε κάτι παραπάνω σε καλά ηχεία, παρά σε μια επιπλέον κάρτα ήχου.

Κάρτα δικτύου

Οι κάρτες δικτύου θεωρούνται δεδομένες σε κάθε motherboard για ακόμη περισσότερα χρόνια από τις κάρτες ήχου. Οι ταχύτητες είναι υψηλές και κυμαίνονται από 100Mbps έως σε κάποιες ακριβότερες motherboard στα 1Gbps. Καθώς η συχνότερη χρήση που κάνουμε όλοι στην κάρτα δικτύου είναι να συνδέει τον υπολογιστή μας με το router και στην συνέχεια με το internet, στο οποίο η ταχύτητες είναι κατά πολύ μικρότερες, δεν αναμένετε να επηρεάσει καθόλου τις επιδώσεις του υπολογιστή μας.

Θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μου; Με ευκολία θα απαντήσω ναι. Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που θέλετε να μεταφέρετε μέσω κάποιου δικτύου τεράστιες ποσότητες δεδομένων μεταξύ υπολογιστών ή κάποιου τοπικού server, δεν θα δείτε καμία απολύτως διαφορά με οποιαδήποτε κάρτα.

Επίλογος

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι οποιαδήποτε ενσωματωμένη συσκευή όπως είναι λογικό, δεν αντικαθίσταται. Αναγκαστικά σε περίπτωση βλάβης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια αντίστοιχη εσωτερική ή εξωτερική συσκευή.

Extra tip: Πολλές φορές έχει τύχει να χρειαστεί να μου φέρουν για επισκευή υπολογιστές με βλάβη στην ενσωματωμένη κάρτα δικτύου. Αυτό είναι αρκετά εύκολο να συμβεί ιδιαίτερα αν  βρίσκεστε σε περιοχή που από χειμώνα πέφτουν πολλοί κεραυνοί. Επειδή λοιπόν τα κυκλώματα της κάρτας δικτύου βρίσκονται ακριβώς πάνω στην motherboard, κάποια διακύμανση του ρεύματος είναι πολύ ευκολότερο να προκαλέσει κάποια βλάβη σε όλη την motherboard.

Προσωπική συμβουλή λοιπόν, προς αποφυγή της παραπάνω πιθανότητας, και όχι λόγο διαφοράς στις επιδώσεις, σκεφτείτε να προσθέσετε μια εξωτερική κάρτα δικτύου στον νέο σας υπολογιστή. Εξ’άλλου το κόστος της (έως σήμερα που γράφεται το άρθρο) είναι περίπου στα 10 ευρώ.