Πολλοί από εμάς φτιάξαμε Facebook και δικτυωθήκαμε με τους φίλους μας αρκετά χρόνια πριν. Σύμφωνα με έρευνες η χρονική περίοδος από 2008 έως 2010 ήταν αυτή που εκτόξευσε το γνωστό κοινωνικό δίκτυο στην κορυφή του κόσμου. Μετά την εφαρμογή του χρονολογίου και την αντικατάσταση του παλαιού προφίλ, έγινε αρκετά εύκολο να βρούμε και να θυμηθούμε τις δημοσιεύσεις που κάναμε κατά τις πρώτες μας μέρες στο Facebook. Δυστυχώς όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα μηνύματα.

Ο μόνος επίσημος τρόπος να διαβάσουμε το ιστορικό των μηνυμάτων μας, είναι κάνοντας συνέχεια κύλιση προς τα επάνω (scroll up) μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητή ημερομηνία. Αυτό όμως θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο αν σκεφτούμε ότι με κάποιους χρήστες μπορεί να έχουμε στο ιστορικό μας εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω με ποιο τρόπο μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή, χωρίς να χρειάζεται επί ώρες να φορτώσουμε όλα τα μηνύματα στο παράθυρο του browser μας.

Ενημέρωση Αύγουστος 2017: Ελέγξαμε πρόσφατα και διαπιστώσαμε ότι το Facebook άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζει τα μηνύματα, με αποτέλεσμα η παρακάτω μέθοδος να μην δουλεύει. Εμείς θα συνεχίσουμε να το ψάχνουμε και μόλις βρούμε νέο τρόπο θα ενημερώσουμε το άρθρο.

Μέθοδος

Για αρχή πρέπει να μάθουμε τον συνολικό αριθμό μηνυμάτων που υπάρχουν σε αυτή την συνομιλία. Για να γίνει αυτό:

1. Ανοίξτε την συνομιλία που θέλετε σε πλήρες παράθυρο

 

sinomilia-plhres-parathiro

2. Κάντε κύλιση προς τα επάνω για να εμφανιστεί ο κατά προσέγγιση συνολικός αριθμός μηνυμάτων

load-older-messages

Σε αυτό το σημείο πρέπει να προλάβετε να δείτε τον αριθμό που αναγράφεται γρήγορα, γιατί το Facebook θα φορτώσει τα παλαιότερα μηνύματα και θα εξαφανιστεί ο αριθμός. Να σημειώσω ότι ο αριθμός δεν θα είναι ακριβής γιατί έχουν ήδη φορτωθεί κάποια μηνύματα στην οθόνη. Αλλά δεν μας απασχολεί αυτό γιατί η διαφορά θα είναι μικρή, της τάξεως των 10-20 μηνυμάτων.

Αφού λοιπόν βρούμε τον παραπάνω αριθμό, πρέπει να μπείτε στο Facebook μέσω της σελίδας για κινητά, από τον υπολογιστή σας. Άρα:

3. Μετάβαση στην σελίδα: https://m.facebook.com/messages/

4. Επιλέξτε την συνομιλία που σας ενδιαφέρει

epilekse-thn-sinomilia

5. Kάντε δεξί κλικ και άνοιγμα σε νέα καρτέλα στον σύνδεσμο “See More Messages”

open-in-new-tab

 6. Βρίσκουμε στο λινκ την εντολή “&start=7”

link

Δύο λόγια λοιπόν για το τι έχουμε κάνει έως τώρα. Η εντολή “&start=7” το μόνο που κάνει είναι να λέει στο Facebook από ποιο μήνυμα και μετά να φορτώσει στο παράθυρο. Προκαθορισμένα για λόγους εξοικονόμησης μνήμης στα κινητά, το Facebook φορτώνει  6 μηνύματα την φορά. Άρα προκαθορισμένα λοιπόν κάθε φορά που ο χρήστης πατάει αυτό το λινκ, φορτώνονται 6 νέα μηνύματα, από τον αριθμό της εντολής και κάτω (δηλαδή στο παράδειγμα “&start=7” θα φορτωθούν τα 6 νεότερα μηνύματα). 

Άρα λοιπόν εμείς έχοντας αποθηκεύσει από πριν τον κατά προσέγγιση συνολικό αριθμό μηνυμάτων που υπάρχουν στην συνομιλία, μπορούμε να αλλάξουμε τον αριθμό “7” με τον συνολικό αριθμό. Άρα:

7. Αλλάζουμε τον αριθμό “7” με τον κατά προσέγγιση αριθμό μηνυμάτων που βρήκαμε στο βήμα 2 και πατάμε ENTER

change-number

8. (edit: 2016): Αν δεν σας δουλέψει σε αυτό το σημείο, τότε σβήστε οτιδήποτε υπάρχει γραμμένο μετά το “&start=xxxx”(Εδώ είναι που γίνονται και τα περισσότερα λάθη). Δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα οτιδήποτε υπάρχει μετά τον αριθμό 62311.

Αυτό λοιπόν θα σας πάει σχεδόν στην αρχή της συνομιλίας. Έχοντας παρακάμψει χιλιάδες μηνύματα, αν θέλετε να φτάσετε στο πρώτο πρώτο, μπορείτε να πατήσετε 2-3 φορές τον σύνδεσμο “See More Messages” και με ευκολία θα φτάσετε ως το τέλος. Προσωπικά στο παράδειγμα παρακάτω χρειάστηκε να πατήσω περίπου 5 φορές τον σύνδεσμο, και όπως βλέπετε έφτασα έως το 2009.

older-post

Επίλογος

Κάποιοι από εσάς ίσως παρατηρήσετε ότι λείπουν κάποια μηνύματα από το ιστορικό σας. Δεν ξέρω τον λόγο και δεν έχει αναφερθεί επίσημα κάτι, αλλά φαίνεται πως το Facebook έχει διαγράψει αρκετά από τα παλιά μηνύματα από 5 χρόνια και πίσω. Συγκεκριμένα στην συνομιλία στο παραπάνω παράδειγμα θυμάμαι να έχω πάνω από 200 χιλιάδες μηνύματα, και τώρα εμφανίστηκαν μόλις οι 60 χιλιάδες από αυτά. Αν συμβαίνει αυτό και σε εσάς, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τα ανακτήσουμε. Ας ελπίσουμε να είναι απλώς ένα πρόβλημα και να εμφανιστούν ξανά σωστά στο μέλλον.

Η παραπάνω μέθοδος δοκιμάστηκε και δουλεύει σωστά σε Google Chrome και Firefox.

Περιμένω τα σχόλια σας για τυχών απορίες ή προβλήματα.