Μια ερώτηση που ίσως ακούγεται μακάβρια ή αστεία σε αρκετούς, όμως λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την απάντηση. Σε ένα κοινωνικό δίκτυο με πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, είναι λογικό να πρέπει να λάβεις κάποια μέτρα ακόμη και για αυτήν την πιθανότητα. Τι γίνεται λοιπόν με τα προφίλ όσων έχουν φύγει από την ζωή;

Κατάσταση “εις μνήμην”

Τα προφίλ λοιπόν των θανόντων περνούν σε μια νέα κατάσταση, που στα ελληνικά την μεταφράζουν ως “εις μνήμην”. Σε αυτήν την περίπτωση:

  • απενεργοποιείται η δυνατότητα σύνδεσης στον λογαριασμό ακόμη και αν κάποιος φίλος ή συγγενής γνωρίζει το email και τον κωδικό πρόσβασης
  • αφαιρείται η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων και αιτημάτων φιλίας
  • το προφίλ παύει να είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης και στην λίστα “άτομα που ίσως γνωρίζετε”
  • σταματούν οι ειδοποιήσεις για τα γενέθλια και την ονομαστική εορτή
  • δεν γίνεται με κανένα τρόπο να επεξεργαστούν ή να διαγραφούν οι φωτογραφίες ή οι δημοσιεύσεις

Επίσης τα group τα οποία άνηκαν στο προφίλ του θανόντος θα έχουν την δυνατότητα να ορίσουν νέο διαχειριστή, ενώ οι σελίδες διαγράφονται οριστικά από το facebook.

Τα μόνα που επιτρέπονται δηλαδή είναι στους ήδη υπάρχοντες φίλους να βλέπουν το προφίλ, να δημοσιεύουν στον τοίχο, καθώς επίσης και να αναφέρουν το όνομα του θανόντα σε δικές τους δημοσιεύσεις.

Πως περνά σε κατάσταση “εις μνήμην”;

Σύμφωνα με το ίδιο το facebook, το facebook περνά μόνο του σε αυτήν την κατάσταση όσα προφίλ αναγνωρίσει και επιβεβαιώσει ότι οι ιδιοκτήτες τους έχουν χάσει την ζωή τους. Υπάρχει και η δυνατότητα αναφοράς κάποιου προφίλ από τους φίλους του, σε αυτήν την σελίδα. Να τονίσουμε ότι το facebook προειδοποιεί ότι θα υπάρχουν κυρώσεις σε όσους αναφέρουν κάποιο προφίλ για πλάκα ή χωρίς να είναι σίγουροι.

Πως γίνεται να αφαιρεθεί ή να αποκτήσει κάποιος συγγενής ξανά πρόσβαση σε αυτό;

Το facebook δίνει την δυνατότητα ενός ειδικού αιτήματος από τους στενούς συγγενείς του θανόντα. Το αίτημα αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πρόσβαση στον λογαριασμό, την διαγραφή του, ή την υποβολή κάποιας ερώτησης σχετικά με την δραστηριότητα του λογαριασμού η οποία θα απαντηθεί από τους διαχειριστές του facebook. Αυτό το αίτημα μπορεί να υποβληθεί σε αυτήν την σελίδα. Οι προϋποθέσεις είναι το αίτημα να γίνει αποκλειστικά από στενούς συγγενείς, και για επιβεβαίωση θα χρειαστεί αποστείλουν κάποιες προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πιστοποιητικών γέννησης  και θανάτου.

Πηγές:
https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480 https://www.facebook.com/help/contact/305593649477238 https://www.facebook.com/help/www/265593773453448 https://www.facebook.com/help/408583372511972/