Το τέλος των Windows XP υπογράφει η Microsoft στις 8 Απριλίου. Αρκετοί είναι αυτοί που με ρωτούν αυτές τις μέρες για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον υπολογιστή τους μετά από αυτήν την ημερομηνία. Έτσι είπα να γράψω αυτό το άρθρο για όλους εσάς που μπορεί να έχετε την ίδια απορία.

Διαβάζοντας λοιπόν από την επίσημη σελίδα της Microsoft εδώ και εδώ, καταλαβαίνουμε ότι οι μοναδικές επιπτώσεις αυτής της ενέργειας θα είναι στα updates. Δεν θα ξαναβγούν ενημερώσεις τόσο για τα ίδια τα Windows όσο και για το antivirus (Microsoft Security Essentials) στα XP.

Ο υπολογιστής σας θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά, και δεν υπάρχει περίπτωση να κλειδώσει το λειτουργικό, ή να συμβεί οτιδήποτε άλλο που θα αποτρέψει την λειτουργία του υπολογιστή σας.

Άρα λοιπόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Για την λειτουργία του υπολογιστή όχι, σε θέματα συμβατότητας όμως ναι. Τα XP είναι λειτουργικό σύστημα 32bit (υπάρχει και σε 64 αλλά πολλοί λίγοι το χρησιμοποιούν), πρωτοεμφανίστηκε πριν 12 χρόνια, άρα με λίγα λόγια είναι πολύ πίσω στην τεχνολογία.

Τον δρόμο της Microsoft θα ακολουθήσουν αρκετοί κατασκευαστές λογισμικού, με αποτέλεσμα νεότερες εφαρμογές να μην είναι καθόλου συμβατές ή να υπολειτουργούν στον υπολογιστή σας. Συνίσταται λοιπόν να κάνετε αναβάθμιση του υπολογιστή σας τουλάχιστον σε Windows 7, για να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα στα επόμενα χρόνια.

Αν ενδιαφέρεστε, ακολουθήστε τις οδηγίες σε αυτό το άρθρο για το πως να εγκαταστήσετε Windows 7 στον υπολογιστή σας.