Ίσως και να μην υπάρχει χρήστης ίντερνετ που να μην έχει πέσει έστω και μια φορά θύμα ενός browser hijacker ιού. Υπάρχουν παντού στο διαδίκτυο, αρκετά antivirus αποτυγχάνουν να τους σταματήσουν, και από την μια στιγμή στην άλλη θες να σπάσεις τον υπολογιστή σου.
 
Πέφτοντας και εγώ λοιπόν θύμα είπα να γράψω αυτό το άρθρο, ελπίζοντας να βγάλω από την δυσάρεστη θέση αρκετούς από εσάς. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε πως “γαντζώνονται” στο σύστημα μας, και πως εν τέλη μπορούμε να τους αφαιρέσουμε τελείως.

Δεν σημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τον οδηγό μέχρι τέλος. Ίσως μετά το βήμα 2 όλα να φτιάξουν από το antimalware και να μην χρειαστεί τίποτα επιπλέον. Καλό θα είναι όμως να ελέγξετε και τα υπόλοιπα που αναφέρονται παρακάτω, για να ελαχιστοποιήσετε τις πιιθανότητες επανεμφάνισης του ιού.
 

Τι είναι αυτός ο ιός

 
Ανήκει στην κατηγορία των Malware, και συγκεκριμένα στους “browser hijackers“. Δηλαδή όπως λέει και το όνομα, ένα πρόγραμμα που καταλαμβάνει τους browsers (και αρκετά σημεία του υπολογιστή μας) χωρίς να το επιλέξουμε και χωρίς να υπάρχει τρόπος να το απεγκαταστήσουμε.

Μόλις λοιπόν εγκατασταθούν αλλάζουν τις ρυθμίσεις των browser μας ιδιαίτερα στην σελίδα της νέας καρτέλας και της αρχικής σελίδας, ίσως προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν κάποια γραμμή εργαλείων (toolbar), κάποιο εκτελέσιμο πρόγραμμα στον υπολογιστή μας, ίσως και κάτι περισσότερο που να μου διαφεύγει.

Σκοπός όλων αυτών είναι να μας παραπέμψουν σε μια δική τους ιστοσελίδα ή μηχανή αναζήτησης. 

Ενδεικτικά οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι: Onewebsearch, Conduit Search, Delta Search, Claro Search, Search-daily.com, MyStart.IncrediBar Search, Nation Zoom, Qone8.com, qvo6.com, Mixi.DJ, Snap.do, Searchnu.com, Searchgol.com, Tuvaro.
 
Είναι πολλά λοιπόν αυτά που πρέπει να καλύψουμε, και θα τα δούμε βήμα προς βήμα.
 

Γιατί υπάρχουν; 

 
Προφανώς για να μας πηγαίνουν με το ζόρι στις σελίδες τους, να βγάζουν κέρδη από κάθε αναζήτηση μέσω αυτών, από τις διαφημίσεις, από στατιστικές που μπορεί να πουλάν σε άλλες εταιρίες, αλλά το χειρότερο είναι ότι κάποιοι από αυτούς ίσως έχουν την δυνατότητα ακόμη και να υποκλέψουν προσωπικά μας δεδομένα

Προσοχή λοιπόν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μένουν στον υπολογιστή μας.
 

Αντιμετώπιση 

 
Δυστυχώς αντιμετώπιση “με ένα κλικ” δεν υπάρχει. Θα πρέπει χειροκίνητα να ψάξουμε σε πολλά σημεία, γιατί αν μείνουν κατάλοιπα πίσω ακόμη και αν προσωρινά απενεργοποιηθεί, ίσως “ζωντανέψει” ξανά στο μέλλον. 

Πάμε να δούμε μια μια τις λύσεις. 
 

1. Διαγραφή αρχείου

 
Κάποιες φορές προσπαθώντας να κατεβάσουμε κάποια εφαρμογή της επιλογής μας, αντί αυτής κατεβαίνει ένας κανονικός installer του ίδιου του ιού. 

Διαγράφουμε λοιπόν το αρχείο το οποίο προκάλεσε τα προβλήματα για να σιγουρέψουμε ότι δεν θα ξεχαστούμε και θα το ανοίξουμε ξανά στο μέλλον. 
 
Αν δεν υπάρχει τέτοιο αρχείο, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.
 

2. Έλεγχος για Malware μέσω του MalwareBytes Antimalware (κατεβάστε εδώ).

 
Κατεβάστε, εγκαταστήστε και τρέξτε το MalwareBytes Antimalware. Αν σας ρωτήσει για αναβάθμιση επιλέξτε ναι.
 
Αφού ξεκινήσει επιλέξτε “Full scan” και δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να τελειώσει. 

 

Αφού τελειώσει και εμφανίσει τα αποτελέσματα, επιλέξτε ένα ένα όλα τα “τικ” στα αριστερά (δυστυχώς στην δωρεάν έκδοση πρέπει να το κάνετε με το χέρι) και επιλέξτε “Remove Selected”

Ενδεικτική εικόνα. Τα αποτελέσματα στην οθόνη σας μπορεί να διαφέρουν.

Λογικά θα σας ζητήσει επανεκκίνηση, επιλέξτε “ναι” και σε αυτό.

 
Μετά την επανεκκίνηση δεν περιμένουμε να εμφανίσει κάτι, αν το πρόβλημα υπάρχει ακόμα προχωράμε στο επόμενο βήμα.
 

3. Έλεγχος για ύποπτα προγράμματα


Πάμε στον πίνακα ελέγχου » Προγράμματα και δυνατότητες
Windows 7 και πίσω: Έναρξη » Πίνακας ελέγχουWindows 8: Σύρετε το βελάκι τέρμα κάτω δεξιά, επιλέξτε ρυθμίσεις (γραναζάκι) » Πίνακας Εjavascript:void(0);λέγχου
Εδώ τώρα ψάχνουμε για ύποπτα προγράμματα που είναι ακόμη στον υπολογιστή μας και ξέφυγαν από το Antimalware. Το όνομα μπορεί να διαφέρει από την σελίδα που μας πετάει ο browser, γι’αυτό είναι στην κρίση σας τι πρέπει να φύγει.

Σημείωση: Πολλά προγράμματα τύπου “tune up” (υποτιθέμενος έλεγχος για σφάλματα και βελτίωσης επιδόσεων του υπολογιστή) μπορεί να προκαλούν τα προβλήματα. Αν υπάρχει κάποιο που δεν το έχετε εγκαταστήσει εσείς, διαγράψτε και αυτό.
 
Στην δική μου περίπτωση το Qone8 είχε ένα πρόγραμμα με το ίδιο όνομα, 

αλλά σε άλλες περιπτώσεις (όπως στην εικόνα παρακάτω) το όνομα μπορεί να είναι διαφορετικό.4. Αλλαγή προορισμού συντομεύσεων 


Το κομμάτι που δυσκολεύει περισσότερο λόγο του ότι δεν πάει εύκολα το μυαλό μας.

Αρχικά αν έχουμε συντομεύσεις από τους browsers καρφιτσωμένες πρέπει να τις αφαιρέσουμε, και να τις προσθέσουμε μετά ξανά.


Αν έχουμε συντομεύσεις των browser στην επιφάνεια εργασίας, πατάμε δεξί κλικ » ιδιότητες.

Πάμε στην καρτέλα “συντόμευση” και διαγράφουμε ολόκληρο το link που έχει προστεθεί στο τέλος, αμέσως μετά το κλείσιμο των εισαγωγικών.


Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε κάθε συντόμευση, και μετά καρφιτσώνουμε ξανά όσες χρειαζόμαστε στην γραμμή έναρξης.

4β. Αλλαγή συντομεύσεων του μενού έναρξης 

Επίσης μολυσμένες είναι και οι συντομεύσεις του μενού έναρξη. Επειδή μπορεί να φανεί δύσκολο να τις αλλάξετε μια μια μέσω του μενού (και ακατόρθωτο στα 8 γιατί δεν δίνεται τέτοια δυνατότητα) πρέπει να τις βρούμε μέσα στον φάκελο των Windows.

Για να γίνει αυτό, πιέστε WIN + R, και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί γράψτε την παρακάτω εντολή:

shell:start menu

Και πιέστε ΟΚ.Επαναλάβετε και εδώ την ίδια διαδικασία με το βήμα 4, σε όσες συντομεύσεις χρειάζεται.

5. Αλλαγή αρχικής σελίδας / σελίδας εκκίνησης 


Πάμε στις ρυθμίσεις των browser μας, και αλλάζουμε την αρχική σελίδα. Πρέπει να το κάνουμε ξεχωριστά στον καθένα. 

Google Chrome:
Επιλογές » Ρυθμίσεις
“Κατά την εκκίνηση” επιλέγουμε την τρίτη κουκκίδα, πατάμε στο “ορισμός σελίδων” και διαγράφουμε οποιαδήποτε εγγραφή δημιούργησε ο ιός.Mozilla Firefox:
Firefox » Επιλογές
Στην πρώτη καρτέλα γράφουμε την διεύθυνση της αρχικής σελίδας που επιθυμούμε ή πατάμε “επαναφορά προεπιλεγμένης”.

Internet Explorer:
Ρυθμίσεις (γραναζάκι πάνω δεξιά) » Επιλογές Ίντερνετ
Στο πρώτο μέρος της σελίδας γράφουμε το link της αρχικής μας ή πατάμε “χρήση προκαθορισμένης”.

Safari:
Ρυθμίσεις » επιλογές, πρώτη καρτέλα “γενικά”, πεδίο “Αρχική σελίδα”.

 

 

6. Αλλαγή σελίδας νέας καρτέλας 


✔Google Chrome:
Επιλογές » Ρυθμίσεις
“Εμφάνιση”, Σελίδα νέας καρτέλας “Αλλαγή”, και επιλέγουμε την πρώτη επιλογή.

Mozilla Firefox:
Στον Firefox γράφουμε την εντολή about:config και πατάμε ENTER.Επιλέγουμε “Θα προσέχω”Κάνουμε αναζήτηση για “url” 
Και στην επιλογή browser.newtab.url κάνουμε δεξί κλικ, και επαναφορά.


Στους Internet Explorer και Safari δεν υπάρχει η δυνατότητα να ορίσουμε οποιαδήποτε σελίδα σαν σελίδα νέας καρτέλας, γι’αυτό και δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα εκεί.


7. Επίλογος


Έχουμε επιτέλους τελειώσει. Δεν έχει παρατηρηθεί να επηρεάζουν κάποιο άλλο σημείο στον υπολογιστή μας, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Πλέον δεν πρέπει να εμφανίζονται με κανένα τρόπο οι παραπάνω σελίδες, οτιδήποτε και αν προσπαθήσετε να κάνετε στον browser σας.

Ίσως μεγάλο και κουραστικό άρθρο, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Απολαύστε λοιπόν τώρα τον browser σας όπως ήταν πριν, χωρίς άσκοπες σελίδες ή παράθυρα.


Περιμένω οποιαδήποτε σχόλια ή παρατηρήσεις μπορεί να έχετε.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νά’ σαι καλά φίλε Chris που με βοήθησες΄με τον πλήρη οδηγό σου και απαλάχτηκα απ’ αυτή τη βδέλλα. Εάν δε τα κατάφερνα, θα αναγκαζόμουνα να καταφύγω σε κάποιο τεχνικό.

  2. Μου εχει φυγει η παναγια.. Ευχομαι να βρουν αργο βασανιστικο θανατο αυτοι που εφτιαξαν το qone.. Ασ ειναι ολοκληρη ομοδα ανθρωπων δεν με νιαζει..

    • Σε καταλαβαίνω απόλυτα… και εγώ στην θέση σου βρισκόμουν πριν βρω ολόκληρη την λύση!

  3. emena oyte sthn prosthaferesh programmatwn yparxei to qone8 gia na to svisw oyte me allo onoma einai k to spy hunter einai to mono p to vriskei alla thelei lefta na to svisei k to mallwarebytes den to vriskei!!!!!ti na kanw allo?oti grafete to xw kanei!!!!!!!!!

Comments are closed.