Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο ένας βασικός λόγος που προκαλεί μειωμένες επιδόσεις στον υπολογιστή μας, είναι περιττά προγράμματα που ξεκινούν μαζί με τον υπολογιστή μας, τα λεγόμενα startup programs. 
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βρούμε ποια είναι τα προγράμματα αυτά, και στην συνέχεια να απενεργοποιήσουμε όσα δεν χρειαζόμαστε.

Windows 7 και παλαιότερες εκδόσεις

 
Θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο “system configuration” που υπάρχει προεγκατεστημένο στα Windows. Για να το τρέξουμε:
 
Πατάμε WIN + R για να εμφανιστεί το παράθυρο της εκτέλεσης
 
Πληκτρολογούμε “msconfig” και πατάμε ΟΚ
 
 
 
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πάμε στην καρτέλα “εκκίνηση” (ή startup)
 

Windows 8, 8.1

 
Στα Windows 8 πατήστε CTRL + SHIFT + ESC για να εμφανιστεί ο Task Manager, και στην συνέχεια πηγαίνετε στην καρτέλα εκκίνηση (ή startup)
 

Τι αλλαγές πρέπει να κάνω; 

 
Εδώ λοιπόν εμφανίζονται τα προγράμματα που ξεκινούν μαζί με τον υπολογιστή μας. Όσα έχουν στα αριστερά “τικ” είναι ενεργοποιημένα, ενώ όσα δεν έχουν δεν ξεκινούν. 
 
Ενδεικτικό παράδειγμα σε Windows 7

Στα Windows 8 εμφανίζονται όλα μαζί και αναγνωρίζουμε ποια είναι ενεργοποιημένα και ποια όχι από την καρτέλα “Status”. Αν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε/ενεργοποιήσουμε κάποιο το επιλέγουμε και πατάμε το κουμπί κάτω δεξιά.

Ενδεικτικό παράδειγμα σε Windows 8
Ποια πρέπει να κρατήσουμε; Αυτό είναι στην κρίση μας. Για την σωστή λειτουργία του υπολογιστή συνίσταται να κρατήσετε όσα είναι της Microsoft, όσα αναγνωρίζετε ότι είναι από κάποιον οδηγό κάποιας συσκευής που χρησιμοποιείτε (για παράδειγμα Nvidia ή ΑΤΙ για την κάρτα γραφικών σας, HP για κάποιο πολυμηχάνημα ή εκτυπωτή που μπορεί να έχετε κλπ.) καθώς επίσης και οι διεργασίες από το antivirus που χρησιμοποιείτε. Όσο αφορά τα υπόλοιπα εξαρτάται καθαρά από εσάς τι θα πρέπει να κρατήσετε και τι όχι. 
 

Επίλογος

 
Ο λογικός κανόνας λέει, όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο. Αν κάποια προγράμματα είναι απαραίτητα για εσάς, φυσικά κρατήστε τα.
 
Αν δείτε κάποιο πρόγραμμα που δεν το αναγνωρίζετε τότε υπάρχει πιθανότητα να είναι κάποιος ιός. Περιμένω τα σχόλια σας με παρατηρήσεις και οποιεσδήποτε απορίες μπορεί να έχετε.