Πριν από μερικά χρόνια ο online αποθηκευτικός χώρος (cloud storage) ήταν απλά ένα όνειρο. Είτε λόγο αυξημένων χρεώσεων είτε λόγο χαμηλών ταχυτήτων ίντερνετ, ακόμη και για κάποιους που θα ήθελαν να το πληρώσουν, δεν θα τους ήταν αρκετά χρήσιμο. 

Αυτά όμως αποτελούν παρελθόν. Στις μέρες μας ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, και σχεδόν όλες οι εταιρίες παρέχουν πολύ δελεαστικά δωρεάν πακέτα, που ίσως είναι αρκετά για έναν μέσο χρήστη. Μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε όσα GB χρειάζεστε, και παρακάτω θα δούμε με ποιους τρόπους. 

Παρακάτω θα αναφέρω τα 5 καλύτερα που επέλεξα για εσάς με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, και στο τέλος θα δούμε πόσο αποθηκευτικό χώρο καταφέραμε να μαζέψουμε. 

5. Dropbox – https://www.dropbox.com/

 
 
Δωρεάν:
2GB
Επιπλέον: 500MB για κάθε επιτυχημένη πρόσκληση, με όριο τα 16GB.
3GB αν χρησιμοποιήσετε το camera sync στο smartphone σας.
1GB αν εγκαταστήσετε το mailbox στο smartphone σας (για περιορισμένη διάρκεια).
Περιορισμοί:  Κανένας
Βαθμολογία: ★★★
 
Ξεκινάμε με το dropbox. Είναι αυτό που δίνει τον λιγότερο δωρεάν αποθηκευτικό χώρο, αλλά επίσης ένα από τα ποιο γνωστά και αξιόπιστα παγκοσμίως. Τα 2GB μπορούν εύκολα να γίνουν 5, και με λίγη περισσότερη προσπάθεια ίσως φτάσουν και τα 22. Συγχρονίζεται άψογα με όλες τις συσκευές και τους υπολογιστές σας.
 

4. Amazon Cloud Drive – https://www.amazon.com/clouddrive‎

 
 
Δωρεάν:
5GB
Επιπλέον: Δυνατότητα συγχρονισμού της μουσικής σας έως 250 κομμάτια, και όσα έχουν αγοραστεί από την amazon δεν καταλαμβάνουν καθόλου χώρο.
Περιορισμοί:  Μπορεί να γίνει συγχρονισμός μέχρι 8 διαφορετικών συσκευών
Βαθμολογία: ★★★
 
Η Amazon εκτός από το μεγαλύτερο eshop παγκοσμίως πέρασε πλέον και στον κόσμο του cloud storage. 5GB δωρεάν, με δωρεάν αποθηκευτικό χώρο για 250 τραγούδια που θα αγοράσετε μέσω του καταστήματος της.
 

3. OneDrive – https://onedrive.live.com/

 
 
Δωρεάν:
7GB (παλαιότεροι χρήστες του SkyDrive ίσως έχουν πρόσβαση σε έως και 25GB)


Επιπλέον:
3GB σε φοιτητές
Δυνατότητα συγχρονισμού μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών και MAC, όπως και Smartphone, Tablets, Apple συσκευές.
Περιορισμοί:  Μέγιστο 300MB ανά αρχείο μέσω του browser, 2GB μέσω των εφαρμογών για υπολογιστή ή κινητά.
Βαθμολογία: ★★★

 

Γνωστό και ως SkyDrive ή Windows Live Folders, είναι η απάντηση της Microsoft στον ανταγωνισμό του cloud storage. Πλέων διαθέτει δωρεάν μόνο 7GB με δυνατότητα επέκτασης στα 10 για τους φοιτητές, αλλά όσοι είναι χρήστες της υπηρεσίας πριν το 2012 ίσως έχουν την δυνατότητα να αναβαθμίσουν δωρεάν στα 25GB, που ήταν άλλωστε μέχρι τότε ο χώρος που έδινε δωρεάν από την αρχή.

2. Mega – http://mega.com/

 

Δωρεάν:

50GB
Επιπλέον: Υψηλής ασφάλειας κρυπτογράφηση, η οποία γίνεται τοπικά στον υπολογιστή σας, πριν τα αρχεία ανέβουν στο ίντερνετ. 
Απεριόριστο μέγεθος αρχείων.
Περιορισμοί:  10GB Bandwidth, το οποίο μειώνεται κατά 500MB κάθε ώρα.
Βαθμολογία: ★★★

 

Το MEGA είναι ο διάδοχος του MegaDrive, και μέχρι σήμερα δίνει τον περισσότερο ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο, με πολύ λίγους περιορισμούς. 50GB δωρεάν, με 10GB bandwidth. Για να το κάνουμε λίγο ποιο κατανοητό, το  bandwidth είναι συνολικά πόσες πληροφορίες στέλνει ο υπολογιστής μας στον server, και αντίστροφα. Για παράδειγμα αν ανεβάσετε 2GB και κατεβάσετε 3, έχετε καταναλώσει 5GB bandwidth.

Επίσης τα αρχεία σας κρυπτογραφούνται τοπικά πριν ανέβουν στο διαδίκτυο, κάνοντας θεωρητικά αδύνατη την ανάγνωση τους από άλλους.
 
 

1. Google Drive – https://drive.google.com/

 
 
Δωρεάν:
15GB
Επιπλέον: Δυνατότητα συγχρονισμού μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών και MAC, όπως και Smartphone, Tablets, Apple συσκευές.
Συγχρονισμός με όλες τις υπηρεσίες της Google (Google+, Google Docs κ.α)
Εικόνες μέχρι 2048 πλάτος ή ύψος δεν καταλαμβάνουν καθόλου χώρο. 
Περιορισμοί:  Κανένας
Βαθμολογία: ★★★

 

Και φτάνουμε στο Google Drive, προσωπικά το αγαπημένο μου. Με την αξιοπιστία και υποστήριξη της Google, κάθε νέος χρήστης λαμβάνει 15GB δωρεάν για οποιοδήποτε είδος αρχείου, αλλά τα αρχεία που δημιουργούνται από υπηρεσίες της google, καθώς και οι εικόνες που έχουν μέγεθος μικρότερο από 2080px δεν καταλαμβάνουν καθόλου αποθηκευτικό χώρο. 

 

Άρα έχουμε και λέμε:


Dropbox: 2GB ~ 22GB 
Απλά δημιουργώντας λογαριασμό στις υπηρεσίες που αναφέραμε, μπορούμε να έχουμε από 79GB έως και 120GB με λίγη περισσότερη προσπάθεια. Και φυσικά, όλα δωρεάν.
 
Και αν σκεφτούμε ότι σε κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες επιτρέπεται να έχεις πάνω από έναν λογαριασμό, οι αριθμοί αυτοί γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι.
Amazon Cloud Drive: 5GB ~ 5GB 
OneDrive: 7GB ~ 28GB 
Mega: 50GB ~ 50GB 
Google Drive: 15GB ~ 15GB 
 

Θέλετε ακόμη περισσότερα;


Φυσικά υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες εκτός αυτών των 5, όπως οι: iCloud (της Apple) SpiderOak , SugarSync, Ubuntu One, Box οι οποίες αν τις ανέλυα θα γινόταν το άρθρο ατελείωτο, που φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε και να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τον αποθηκευτικό σας χώρο στο cloud.

Επίλογος


Το Cloud Storage, και γενικά το Cloud Computing κατά την γνώμη πολλών ειδικών, είναι το μέλλον της πληροφορικής. Κρατώντας τα αρχεία σας στο διαδίκτυο είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να χαθούν ή να καταστραφούν. 

Σε περίπτωση που δεν είστε ή κάποια εταιρία ή κάποιος πολύ απαιτητικός χρήστης, είμαι σίγουρος πως οι παραπάνω υπηρεσίες είναι υπέρ αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες σας. 

Ο καλύτερος τρόπος για εμένα είναι να συνδυάσετε 2 το πολύ 3 από τις παραπάνω υπηρεσίες, και κάποια σημαντικά σας αρχεία να τα έχετε σε πάνω από μία υπηρεσίες αποθηκευμένα. Ελαχιστοποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να χαθούν ή να καταστραφούν.

Θα χαρώ να διαβάσω στα σχόλια σας την γνώμη σας, και κατά πόσο σας έχει φανεί χρήσιμο το cloud storage. Και φυσικά, είμαι εδώ για κάθε σας απορία. 

ΥΓ: Οι παραπάνω βαθμολογίες είναι καθαρά προσωπική μου άποψη και δεν εξαρτώνται από κανέναν άλλον. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ναι καλα ειναι αυτα αλλα πλεον αυτα τα ειδη των cloud δεν ειναι ασφαλη για το privacy μας

Comments are closed.