Η διαμάχη μεταξύ Google και Microsoft είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας. Η Microsoft προσπαθεί να βγάλει σκάρτη την Google δημιουργώντας, κατά την γνώμη μου πάντα, γελοία βιντεάκια, μπλουζάκια, ακόμη και κούπες με την γνωστή καμπάνια “Don’t Get Scroogled“, από την άλλη η Google δείχνει να την πολεμά από μέσα, δημιουργώντας το δικό της Desktop μέσα στα ίδια τα Windows 8. 

Όσοι λοιπόν έχετε Windows 8 και χρησιμοποιείτε τον Chrome από την κλασική του έκδοση στο Desktop, επιλέξτε από το μενού “Επανεκκίνηση Chrome σε περιβάλλον Windows 8” (ή κάτι αντίστοιχο, επαναλαμβάνω ότι χρησιμοποιώ τον υπολογιστή στα Αγγλικά και δεν γνωρίζω ακριβώς τις μεταφράσεις)

Μετά από αυτό λοιπόν θα σας ανοίξει ο Chrome σε ένα δικό του περιβάλλον εργασίας, προς το παρόν κάτι πολύ απλό και με λίγες επιλογές αλλά φαντάζομαι ότι στο μέλλον θα το αναπτύξει πολύ περισσότερο η Google. 

Όπως μπορείτε να δείτε και στα screenshots παρακάτω, το περιβάλλον αποτελείται από ένα σκούρο γκρι φόντο, με το κεντρικό παράθυρο του Chrome, του οποίου μπορείτε να του αλλάξετε μέγεθος, να το μεγιστοποιήσετε ή να το ελαχιστοποιήσετε, όπως ακριβώς και στα κλασικά Windows. 

Στο κάτω μέρος υπάρχει μια αντίστοιχη μπάρα όπως η taskbar των Windows, που εμφανίζονται οι εφαρμογές που έχετε ανοιχτές, καθώς και ένα κουμπί μενού που εμφανίζει όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές Chrome που έχετε στον browser σας. Τέλος στο κάτω δεξιά μέρος υπάρχει ένα απλό ρολόι που αν του κάνετε κλικ εμφανίζει και την τρέχουσα ημερομηνία. 

Εν ολίγοις είναι σαν να υπάρχει ένα μίνι λειτουργικό σύστημα, ή ένα επιπλέον περιβάλλον εργασίας που τρέχει πάνω από τα Windows 8.

Δείτε στα παρακάτω Screenshots αναλυτικότερα, και φυσικά δοκιμάστε και μόνοι σας.

Screenshots

 


Σε τι χρησιμεύει;

Το αν θα είναι χρήσιμο το συγκεκριμένο Desktop θα το κρίνει ο καθένας μόνος του. Προσωπικά για εμένα, που τις περισσότερες τις περνάω online μέσω ενός browser, αυτό το καθαρό περιβάλλον, με τον χαμηλό φωτισμό και την απουσία όλων των ενοχλητικών εικονιδίων και ειδοποιήσεων που μπορεί να εμφανίζονται στην επιφάνεια εργασίας, το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον. 

Αναμένουμε βέβαια και τις επιπλέον επιλογές που πιθανότατα θα προσθέσει η Google, που ίσως σε τελική ανάλυση αντικαταστήσει σε χρησιμότητα όλο το υπόλοιπο περιβάλλον των Windows.