
Έφτασε λοιπόν η ώρα που πρέπει να αντικαταστήσετε τον παλιό σας υπολογιστή. Είναι κάτι που με την σημερινή ταχύτητα εξέλιξης της τεχνολογίας δεν μπορούμε να το αποφύγουμε εύκολα. Τα νέα λειτουργικά συστήματα, προγράμματα ή παιχνίδια απαιτούν δυνατότερα συστήματα κάτι που συνήθως προκαλεί αργή λειτουργία ή “κολλήματα” στο παλιό μας σύστημα.
Η επιλογή του νέου υπολογιστή φαντάζει εύκολη υπόθεση, διότι καθημερινά “βομβαρδιζόμαστε” από διαφημίσεις, ή διαφημιστικά φυλλάδια με πολλές προτάσεις και προσφορές. Μερικές φορές όμως δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Δεν στηρίζω ότι τα καταστήματα προσπαθούν να σας εξαπατήσουν ή να σας “κλέψουν”, απλά μερικές φορές είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένα ώστε να μην δώσετε και τόση σημασία σε κάποια σημεία στα οποία μπορεί να υστερούν.
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα αναλύσουμε ένα-ένα τα μέρη του υπολογιστή, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, και τι πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά τους.
Στόχος μας δεν είναι απλά να σας προτείνουμε κάποιον συγκεκριμένο κατασκευαστή ή μοντέλο, αλλά να καταφέρετε μόνοι σας να καταλάβετε πως λειτουργούν και τι είναι σημαντικό να ελέγξετε στις παρακάτω συσκευές. Το άρθρο βγήκε μεγαλύτερο του αναμενόμενου, αλλά κατά την γνώμη μου είναι αρκετά αναλυτικά γραμμένο για να το κατανοήσουν ακόμη και αρχάριοι χρήστες.
Περιφερειακά
Οθόνη
Στην οθόνη 4 είναι τα χαρακτηριστικά που μπορεί να διαφέρουν από την μια στην άλλη. Αυτά είναι τα εξής
Μέγεθος: Σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή 22″ (ίντσες) είναι αρκετές. Συνήθως θα βρείτε σε παρόμοιες τιμές σε μεγαλύτερες οθόνες, αλλά μην σας ξεγελά μόνο το μέγεθος, διότι μπορεί να υστερούν σε κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
Αντίθεση: Το γνωστό ως constrast. Εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Θα το δείτε με 2 διαφορετικές εκδοχές, ως δυναμική αντίθεση (Dynamic Contrast) και πραγματική αντίθεση (Real Contrast). Η πραγματική αντίθεση είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Αν δεν είναι μικρότερη από 2000:1 τότε είναι μια χαρά. Η δυναμική αντίθεση είναι κάποιες βελτιώσεις που επιτυγχάνονται μέσω κάποιον αλγόριθμων στην οθόνη, αυξάνοντας την ποιότητα των χρωμάτων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της κάρτας γραφικών, άρα δεν είναι τόσο σημαντική ιδιότητα.
Απόκριση: Είναι ο χρόνος που χρειάζεται η οθόνη για να εμφανίσει την εικόνα από την στιγμή που θα λάβει την πληροφορία από την κάρτα γραφικών. Μετριέται σε miliseconds (ms), και σε μια καλή οθόνη πρέπει να είναι μεταξύ 5ms – 3ms.
Συχνότητα: Περιγράφει πόσες φορές ανανεώνεται η εικόνα στην οθόνη κάθε δευτερόλεπτο. μετριέται σε Hertz (Hz). Είναι κάτι που ποτέ δεν πρόκειται να καταλάβουμε με γυμνό μάτι, αλλά όταν είναι αρκετά χαμηλό μπορεί να μας κουράσει πιο εύκολα η οθόνη. Απλά προσέξτε να είναι περισσότερο από 60Hz.
Πληκτρολόγιο / Ποντίκι
Πιστεύω πως αυτά τα 2, εάν δεν είστε κάποιος απαιτητικός gamer, οτιδήποτε και να αγοράσετε θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας. Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε κάτι ποιοτικό, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο πληκτρολόγιο με προγραμματιζόμενα πλήκτρα, και στο ποντίκι ο ρυθμός ανανέωσης του να είναι μεγαλύτερος από 2000dpi.
Ηχεία
Στα ηχεία υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες όσο αφορά τον ήχο τους. Τα κλασικά stereo ηχεία, και τα surround. Τα stereo είναι τα 2 ηχεία που όλοι έχουμε συνηθίσει, που το σήμα διαμοιράζεται σε δεξιά και αριστερή πλευρά, αναπαράγοντας τον ήχο. Τα surround είναι ηχεία που εκτός από το δεξί και αριστερό ηχείο που έχει το stereo, επίσης μπορεί να διαθέτουν και πίσω ηχεία, πλαϊνά ηχεία, κεντρικό ηχείο, καθώς και ένα SubWoofer, εξομοιώνοντας έτσι μια καλύτερη αίσθηση του ήχου, ειδικά σε ταινίες.
Το πιο διαδεδομένο σύστημα surround είναι τα 5.1, που σημαίνει ότι διαθέτουν 5 ηχεία περιβάλλοντος, και ένα SubWoofer.
Αν επιλέξετε ηχεία surround βεβαιωθείτε ότι διαθέτεται και ανάλογη κάρτα ήχου.
Κεντρική Μονάδα
Φτάσαμε στο κυριότερο μέρος. Η κεντρική μονάδα αποτελείτε από κάποιες ξεχωριστές συσκευές που συνεργάζονται για την λειτουργία του υπολογιστή. Αυτές οι συσκευές είναι:
Motherboard
Είναι το βασικότερο κομμάτι της κεντρικής μονάδας. Πάνω στην motherboard (μητρική πλακέτα) συνδέοντε τα πάντα και επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι κάτι που ειδικά σε έτοιμα πακέτα υπολογιστών σπάνια θα σας δοθεί η δυνατότητα να την αλλάξετε με κάποια άλλη της επιλογής σας.
Αν πάλι “χτίζετε” μόνος σας το σύστημα σας, το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να υποστηρίζει περισσότερα από αυτά που σκοπεύετε να τοποθετήσετε πάνω της.
Μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα από την motherboard για να τα επενδύσετε σε κάποια άλλη συσκευή.
Έτσι το σύστημα σας θα γίνει αρκετά επεκτάσιμο για το μέλλον, και θα μπορείτε τότε, με μια απλή αναβάθμιση κάποιας άλλης συσκευής να αυξήσετε σημαντικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Επίσης αυξάνετε και την διάρκεια ζωής του συστήματος σας εφόσον δεν λειτουργεί συνέχεια “στο τέρμα” των επιδόσεων του.
Επεξεργαστής
Η αξιολόγηση του επεξεργαστή (CPU) στις μέρες μας έχει γίνει λίγο πιο σύνθετη απ’ότι στο παρελθόν, διότι πλέον η απόδοση του δεν εξαρτάται μόνο από την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων.
Τα χαρακτηριστικά ενός επεξεργαστή είναι
Οι πυρήνες: Πολύ χονδρικά είναι οι “μικροεπεξεργαστές” που υπάρχουν μέσα στον κεντρικό επεξεργαστή που ο καθένας αναλαμβάνει και από διαφορετικές διεργασίες του συστήματος, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ τις επιδώσεις του. Συνήθως είναι ή 2 ή 4 ή 6. Οι 4 πυρήνες είναι αρκετά καλή επιλογή, αν δεν θέλουμε να αυξηθεί σημαντικά η τιμή του υπολογιστή μας.
Η Ταχύτητα: Μετριέται σε GigaHertz (GHz). Αν και διαφέρουν οι επιδόσεις ανάλογα με τον αριθμό των πυρήνων, πάνω από 2,4GHz είναι η καλύτερη επιλογή σε οποιονδήποτε επεξεργαστή.
Η μνήμη Cache: Κάτι αρκετά σημαντικό που συνήθως δεν του δίνει κανείς σημασία. Είναι η προσωρινή μνήμη του επεξεργαστή, που αποθηκεύει τα δεδομένα, αυτόν τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται πριν τα επεξεργαστεί. Λόγο του υψηλού κόστους, η χωρητικότητα της είναι αρκετά μικρή. Να προσέξετε όμως να μην είναι μικρότερη από 4MB
Μνήμη RAM
Η μνήμη στην οποία αποθηκεύεται οτιδήποτε βλέπουμε και κάνουμε στον υπολογιστή μας. Τα 2 βασικά χαρακτηριστικά της είναι
Η ταχύτητα: Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά παίζει σημαντικότερο ρόλο στην λειτουργία της από την χωρητικότητα. Μετριέται σε MegaHertz (MHz) και καλό είναι να υπερβαίνει τα 800MHz.
Λίγη προσοχή χρειάζεται και εδώ, διότι κάποιες μνήμες γράφουν τις ταχύτητες που μπορούν να λειτουργήσουν προσθέτοντας σε κάποιες στο τέλος τα αρχικά O.C. To O.C. σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει σε αυτές τις ταχύτητες σε περίπτωση υπερχρονισμού (Overclock) του συστήματος σας. Κάτι που δεν συνίσταται ποτέ διότι μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση ίσως και βλάβη της μνήμης. Άρα να λαμβάνετε υπόψιν μόνο όσες τιμές δεν έχουν στο τέλος O.C.
Χωρητικότητα: Η πιο γνωστή τιμή σύγκρισης στις μνήμες RAM. Μετριέται σε GigaByte (GB). Με τα σημερινά δεδομένα καλό θα ήταν το συνολικό μέγεθος των RAM να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 4GB.
Κανάλια επικοινωνίας: Είναι μια αρχιτεκτονική που μπορεί να διπλασιάσει, η ακόμη και να τριπλασιάσει την ταχύτητα επικοινωνίας των RAM. Χωρίζονται σε Dual Channel και Triple Channel. Λόγο του υψηλού κόστους των Triple Channel, μέχρι σήμερα οι Dual Channel αποτελεί αρκετά καλή λύση, αν θέλουμε να κρατήσουμε το συνολικό κόστος σε λογικά πλαίσια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αρκετές motherboards δεν υποστηρίζουν Triple Channel. Ελέγξτε αν η δική σας το υποστηρίζει πριν κάνετε την επιλογή σας.
Κάρτα γραφικών
Είναι η συσκευή η οποία επεξεργάζεται οτιδήποτε εμφανίζετε στην οθόνη σας. Από ένα από μια στατική εικόνα, έως τα τελευταία Video Games. Πλέον, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συσκευές λειτουργεί αυτόνομα όσο αφορά την επεξεργασία και την προσωρινή αποθήκευση των γραφικών, γιαυτό και έχει δικό της επεξεργαστή (GPU) και δική της προσωρινή μνήμη (VRAM).
Τα βασικά λοιπόν χαρακτηριστικά μιας κάρτας γραφικών είναι
Ταχύτητα GPU και Ταχύτητα VRAM: Η ταχύτητα επεξεργασίας και μνήμης γραφικών. Μετριούνται σε MegaHertz (MHz). Καλό θα είναι και τα 2 να υπερβαίνουν τα 700MHz
Μέγεθος VRAM: Το μέγεθος της μνήμης γραφικών. Προσέξτε να μην είναι μικρότερο από 512MB, καθώς επίσης να μην είναι “shared”. Αν δείτε να γράφει 2 τιμές, μια πραγματική και μια “shared”, η δεύτερη σημαίνει ότι “δανείζεται” κάποιο κομμάτι από την μνήμη RAM σε περίπτωση που η πραγματική γεμίσει. Αυτό δεν είναι θετικό διότι οι μνήμες RAM είναι πιο αργές από τις ταχύτητες της μνήμης VRAM.
Δίαυλος σύνδεσης: Είναι η θήρα μέσω της οποίας επικοινωνεί η κάρτα γραφικών με την motherboard. Αν και πλέον έχει περάσει η μεταβατική περίοδος από τις AGP στις PCI-E, άρα είναι μικρές οι πιθανότητες να βρείτε κάποια καινούρια AGP στην αγορά, καλό θα είναι η PCI-E να είναι PCI-E 16x
Σκληρός δίσκος
Η μονάδα αποθήκευσης δεδομένων. Εδώ βρίσκονται τα πάντα, από τα προσωπικά μας δεδομένα, μέχρι τα αρχεία του λειτουργικού μας συστήματος. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι
Τύπος σύνδεσης: Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό για έναν σκληρό δίσκο. Αυτό γιατί ουσιαστικά ορίζει την ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων. Υπάρχουν 2 βασικά πρότυπα, οι ξεπερασμένοι πλέον IDE και οι SATA, που χωρίζονται σε SATA I, SATA II, SATA3. Λόγο του υψηλού κόστους των “φρέσκων” SATA 3, ένας σκληρός δίσκος με SATA II είναι η καλύτερη λύση.
Μέγεθος: Αν χρησιμοποιήστε έναν σκληρό δίσκο για όλα, τότε σας προτείνουμε να μην είναι μικρότερος από 500GB. Αν πάλι επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό δίσκο για το λειτουργικό σύστημα, ένας δίσκος των 20GB θα ήταν αρκετός για ένα λειτουργικό όπως τα Windows 7.
Τροφοδοτικό
Αν και το μόνο που κοιτάμε συνήθως στο τροφοδοτικό είναι η μέγιστη ισχύς, καλό είναι πριν καταλήξουμε στην επιλογή να σιγουρέψουμε ότι διαθέτει τις απαραίτητες συνδέσεις που απαιτεί η motherboard. Η ισχύς μετριέται σε Watt και καλό θα είναι να μην είναι μικρότερο των 600Watt.
Μονάδα οπτικού δίσκου
Παρόλο που η μετάβαση στους οπτικούς δίσκους BlueRay έχει ξεκινήσει, ακόμη μέχρι σήμερα δεν θα συνιστούσα να αγοράσετε κάτι αντίστοιχο διότι δεν θα σας χρησιμέψει και σε πολλά εκτός από κάποιες HD ταινίες που μπορεί να παρακολουθήσετε.
Γιαυτό ένα απλό DVD RW είναι η καλύτερη επιλογή.
Κάρτα ήχου
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και τόσο για αυτή την συσκευή διότι οι περισσότερες Motherboard έχουν ενσωματωμένες κάρτες ήχου, ακόμη και για ηχεία περιβάλλοντος (Surround).
Κουτί
Εδώ η επιλογή του εξωτερικού σχήματος και χρώματος είναι καθαρά δική σας. Όσο αφορά το μέγεθος χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες. Full Tower, Mid Tower, Mini Tower. Ένα Mid Tower είναι αρκετός για έναν καλό υπολογιστή.
Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε είναι το κουτί να διαθέτει τουλάχιστον 2 ανεμιστηράκια, για την σωστή κυκλοφορία του αέρα. Η υπερθέρμανση είναι ο χειρότερος εχθρός του υπολογιστή κάτι που σχεδόν πάντα οφείλεται στο κουτί, και μπορεί να προκαλέσει αισθητή μείωση της απόδοσης του συστήματος σας.
Λειτουργικό σύστημα
Όπως όλοι γνωρίζουμε το λειτουργικό που θα σας προταθεί να αγοράσετε ή θα είναι προ εγκατεστημένο στον νέο σας υπολογιστή θα είναι Windows. Αν και η κυκλοφορία των Windows 8 ξεκίνησε, μέχρι να διαδοθούν και να δοκιμαστούν από αρκετούς χρήστες (κάτι που μπορεί να διαρκέσει μήνες) προτείνουμε να επιλέξετε Windows 7.
Οι διαφορετικές εκδόσεις των Windows 7 δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους, κάτι όμως που θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Το σημαντικότερο είναι να η αρχιτεκτονική του να είναι 64bit διαφορετικά αν είναι 32bit ο υπολογιστής σας θα λειτουργεί τουλάχιστον 50% λιγότερο απ’ότι μπορεί να λειτουργήσει.
Ελπίζω μετά απ’όλα αυτά να μπορέσετε να επιλέξετε τον υπολογιστή που είναι κατάλληλος για εσάς. Επαναλαμβάνω ότι το άρθρο γράφτηκε τόσο αναλυτικά για να μπορέσετε να καταλάβετε τις ετικέτες που θα διαβάσετε στα χαρακτηριστικά των προϊόντων που σκοπεύετε να αποκτήσετε, και να μην μπορέσει κανείς να σας ξεγελάσει για την επιλογή σας.
Υ.Γ. Να σημειώσουμε ότι η τιμή ενός υπολογιστή με τα προτεινόμενα χαρακτηριστικά που έχουμε γράψει παραπάνω, δεν ξεπερνά τα 600euro.
Για οποιαδήποτε απορία ή παρατήρηση σχετικά με όσα γράφει αυτός ο οδηγός, μην διστάσετε να γράψετε σχόλιο.
[…] Περισσότερες πληροφορίες εδώ […]