Συνήθως όταν διαγράφουμε ένα αρχείο, εκείνο μεταφέρεται στον κάδο ανακύκλωσης, ώστε να έχουμε την επιλογή να αναιρέσουμε την διαγραφή. Αν όμως αδειάσουμε και τον κάδο ανακύκλωσης, τότε τα Windows μας προειδοποιούν ότι η διαγραφή θα είναι οριστική. Όμως ακόμη και μετά από αυτήν την οριστική διαγραφή υπάρχει τρόπος να ανακτήσουμε τα δεδομένα μας, και θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί.

Συγκεκριμένα στα Windows, κατά την διαγραφή τα δεδομένα από τον σκληρό δίσκο τα δεδομένα δεν καταστρέφονται αμέσως, απλά το λειτουργικό σύστημα ορίζει ότι εκείνο το κομμάτι είναι διαθέσιμο προς εγγραφή. Με απλά λόγια, επιτρέπει στις εφαρμογές να γράψουν πάνω σε εκείνο το σημείο που είναι τα διαγραμμένα δεδομένα αντικαθιστώντας τα. Μόνο όταν συμβεί αυτό διαγράφονται τελείως από τον σκληρό σας δίσκο. Αν λοιπόν θέλετε να επαναφέρετε τα δεδομένα σας, προσπαθήστε το συντομότερο μετά την διαγραφή, για να έχετε και περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην εγκαταστήστε προγράμματα ή αποθηκεύσετε μεγάλου όγκου δεδομένα στον υπολογιστή σας πριν επιχειρήσετε την επαναφορά, γιατί μπορεί να αντικαταστήσουν τα διαγραμμένα δεδομένα σας στον σκληρό σας δίσκο.
 
Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές εξειδικευμένες για αυτήν την λειτουργία αλλά υπάρχει και ένα εργαλείο των Windows που μπορεί να βοηθήσει, ιδιαίτερα έναν αρχάριο χρήστη. Το εργαλείο αυτό ονομάζετε Επαναφορά Συστήματος, και μπορείτε να το βρείτε στο “Έναρξη, Προγράμματα, Βοηθήματα, Εργαλεία Συστήματος, Επαναφορά Συστήματος (σε κάποιες εκδώσεις των Windows 7 μπορεί επίσης να ονομάζεται “Επαναφορά του υπολογιστή σε ένα προηγούμενο σημείο”).
 
Αυτό το εργαλείο, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, επαναφέρει τον υπολογιστή σε μια προηγούμενη ημερομηνία. ΔΕΝ διαγράφει τα προσωπικά σας αρχεία που μπορεί να έχετε αποθηκεύσει μετά από το σημείο επαναφοράς, αλλά μπορεί να διαγράψει και να απεγκαταστήσει εφαρμογές που εγκαταστάθηκαν μετά από την επιλεγμένη ημερομηνία. 
 
Το περιβάλλον έχει γίνει πολύ απλό ιδιαίτερα στα Windows 7, όπως θα δείτε και στις παρακάτω εικόνες. Έχει 2 βασικές επιλογές, η πρώτη σας επαναφέρει τον υπολογιστή σε ένα σημείο επαναφοράς που έχει γίνει η τελευταία αλλαγή στο σύστημα σας (εικόνα 1), αλλά συνίσταται να επιλέξετε εσείς την ημερομηνία της επαναφοράς, γιατί ίσως τα δεδομένα που θέλετε να επαναφέρετε να έχουν διαγραφεί πριν το προτεινόμενο σημείο (εικόνα 2)
 
Αν θέλετε κάτι παραπάνω από την επαναφορά συστήματος των Windows, τότε το Data Recovery Kit είναι μια από τις πιο απλές, εύκολες, και δωρεάν λύσεις.
Αν επιθυμείτε μια ποιο σίγουρη λύση σας προτείνω το Active Undelete το οποίο έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες όπως να δημιουργήσετε εκκινήσιμα CD για επαναφορά δεδομένων από υπολογιστές που έχει καταστραφεί το λειτουργικό τους σύστημα.
Η τιμή του για ατομική χρήση, ξεκινά από τα 50$ και φτάνει έως τα 80$.
Περισσότερες εφαρμογές μπορείτε να δείτε εδώ.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάποτε πήγενες στα διαγραμένα μηνήματα και τα έβλεπες τώρα με ποιόν τρόπο τα βλέπεις?

    • Καλησπέρα φίλε μου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιος γνωστός τρόπος επαναφοράς διαγραμμένων μηνυμάτων από το Facebook.
      Τα μηνύματα δεν αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας, αλλά είναι πάντα στους servers του facebook, άρα καμία μέθοδος όπως η παραπάνω δεν πρόκειται να δουλέψει για το συγκεκριμένο θέμα.

Comments are closed.