Όλοι  έχουμε παρατηρήσει ότι οι υπολογιστές μετά από κάποιο χρονικό διάστημα “παλιώνουν”, και πέφτουν αισθητά οι επιδόσεις τους, κάτι που μπορεί να μην αλλάξει αισθητά ακόμη και μετά από επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. 
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιους εύκολους τρόπους που μπορεί να μην γνωρίζατε για το πως να χρησιμοποιήσετε σωστά, και να κρατήσετε τον υπολογιστή σας σαν καινούριο όσο περισσότερο γίνεται.
1. Κατά την εκκίνηση βεβαιωθείτε ότι έχουν ξεκινήσει πλήρως τα windows, πριν προσπαθήσετε να ανοίξετε κάποια επιπλέον εφαρμογή.

2. Μην γεμίζετε την επιφάνεια εργασίας σας με εικονίδια. Μένουν πάντα αποθηκευμένα στην μνήμη RAM δεσμεύοντας πολύτιμο χώρο.

3. Αδειάστε τακτικά τον κάδο ανακύκλωσης σας. Τα δεδομένα σας μένουν ακόμη στον σκληρό σας δίσκο ακόμη και όταν βρίσκονται στον κάδο ανακύκλωσης.

4. Κάντε ανασυγκρότηση δίσκου τουλάχιστον κάθε 2 μήνες. Η ανασυγκρότηση “τακτοποιεί” τα δεδομένα πάνω στον δίσκο σας, και έτσι βοηθά κατά πολύ τα Windows να χρησιμοποιήσουν τα αρχεία τους, και τα αρχεία των εφαρμογών.
 
5. Προτιμήστε ξεχωριστά διαμερίσματα για τα Windows και τις εφαρμογές σας. Τα windows χρησιμοποιούν ένα κομμάτι του σκληρού σας δίσκου σαν προσωρινή μνήμη, όταν γεμίσει η RAM του συστήματος σας. Σιγουρέψτε ότι υπάρχουν πάντα ελεύθερα μερικά GB στον δίσκο των Windows.
 
6. Κατά την εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής μην επιλέξετε να ξεκινά με τα Windows. Επιβραδύνει αρκετά την εκκίνηση του υπολογιστή σας. 
 
7. Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε πάνω από ένα antivirus. Θα αναγνωρίσει το ένα το άλλο σαν κακόβουλο λογισμικό και θα μετατραπεί ο υπολογιστής σας πραγματικά σε πεδίο μάχης.
 
8. Προστατέψετε τον υπολογιστή σας από την σκόνη. Η σκόνη είναι ο χειρότερος εχθρός οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής. Μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση ή ακόμη και στατικό ηλεκτρισμό που μπορεί ακόμη και να καταστρέψει τον υπολογιστή σας.
 
9. Καθαρίστε πάντα το εσωτερικό του υπολογιστή με αέρα (υπάρχουν ειδικά σπρέι πεπιεσμένου αέρα για αυτήν την χρήση) και με πολύ μαλακό πινέλο στα σημεία που δεν καθάρισαν με τον αέρα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μην φυσήξετε με τον αέρα τα ανεμιστηράκια. Μπορεί κατά την περιστροφή τους να δημιουργήσουν ηλεκτρισμό, και να προκαλέσουν βλάβη στην motherboard σας. 
 
10. Μην αγγίζετε ποτέ το εσωτερικό του υπολογιστή φορώντας πουλόβερ, ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει στατικό ηλεκτρισμό. Μπορεί επίσης να καταστρέψει την motherboard σας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑλλάξτε το μενού “αποστολή προς” στα Windows
Επόμενο άρθροΠως να διαγράψετε οριστικά το Facebook
Ονομάζομαι Χρήστος, και ασχολούμαι με την πληροφορική για πάνω από 10 χρόνια. Το TricksforGreeks.com το δημιούργησα για να βοηθήσω όσους αρχάριους χρήστες έχουν ανάγκη, σε θέματα σχετικά με την πληροφορική και την τεχνολογία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω του live chat της σελίδας ή των κοινωνικών δικτύων που υπάρχουν στο επάνω μέρος αυτού του παραθύρου.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. γεια σου χρηστο πολλη καλο το μπλογκ.Μου εδωσαν ενα βαιο μινι με σπασμενη οθονη,το οποιο χρειαζεται φορματ.θελω την βοηθεια σου.Θελω να μου πεις αν μπορω χωρις σιντι η στικακι αλλα απο το παρτισιον να εγκαταστησω το λειτ.συστ. αν γινετε δηλ να κανει φορματ μονο τον c:/ κ απο το αλλο παρτισιον να κανω την εγκατασταση.κοιταξα στην διαχειριση δισκων κ μου διχνει 3 τομους τον c:/ εναν που δεν γραφει ονομα κ λεει οτι ειναι διαμερισμα αποκαταστασης στα 10,27gb κ αλλον εναν με ονομα system reserved (100mb).Μπορω λοιπον να το κανω χωρις να χρειαστω σιντι ρομ η στικακι αλλα απο το παρτισιον και εαν γινετε μπορω να αποφυγω να εγκαταστησω τα προγραμματα της σονυ?ευχαριστω για τον χρονο σου ελπιζω να μην σε κουρασα.
    sony vaio pcg-21313m
    windows 7 starter 32bit
    intel atom cpu n470 1.83ghz

  2. file me vohthises arketa …. se periptosh pou exw roufixei ta Jumpers ti ginete … ?
    exw xrisimopoihsei peripou 2 me 3 fores th skoupa … 😛

    • Αν ο υπολογιστής σου λειτουργεί όπως πριν τότε λογικά δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν είναι και εύκολο να γίνει αν είναι όλα σωστά τοποθετημένα, απλά για παν ενδεχόμενο την επόμενη φορά προτίμησε σπρέι πεπιεσμένου αέρα.

  3. Gia xara … arxika na pw efxaristw dioti den hxera polla apo ta parapanw ….
    h erwthsh mou einai h exhs …. vlepw diafora vlogs kai arthra ta opoia lene kathariste suxna to PC kai xrisimopoioun ena ergaleio pou fisaei kai dioxnh th skonh einai kako na xrisimopoihsw hlekrtikh skoupa ?

    • Καλησπέρα φίλε αναγνώστη,

      Ο βασικότερος λόγος που δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα στον υπολογιστή είναι ότι μπορεί να “ρουφήξει” κάποια μικρά εξαρτήματα ή καλώδια που βρίσκονται (χωρίς να φαίνονται εύκολα) επάνω στην Motherboard ή σε κάποια άλλη εσωτερική συσκευή.
      Τα ποιο συνηθισμένα είναι τα “jumpers”ή βραχυκυκλωτήρες όπως ονομάζονται στα ελληνικά. Μπορείς να ψάξεις και να δεις πόσο μικρά είναι, και θα είναι αδύνατο να τα βγάλεις μετά από την σκούπα ή ακόμη και να τα τοποθετήσεις στο σωστό σημείο αν δεν κατέχεις κάποιες ποιο ανεπτυγμένες γνώσεις.

      Για ευκολία μπορείς πολύ απλά να αγοράσεις ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα που πωλείται σε όλα τα καταστήματα πληροφορικής, αν δεν κάνω λάθος ακόμη και τα Jumbo έχουν, και να καθαρίσεις τον υπολογιστή σου με αυτό. Πάντα σε ανοιχτό χώρο για να μην λερώσεις και να μην εισπνεύσεις την σκόνη.

      ΥΓ: Κάτι που λίγοι ξέρουν. ΠΡΟΣΟΧΗ στα ανεμιστηράκια όπως πέφτει ο αέρας επάνω τους. ΔΕΝ πρέπει ΠΟΤΕ να γυρίζουν μόνα τους. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν ρεύμα το οποίο να προκαλέσει ζημιά στην Motherboard μας. ΠΑΝΤΑ τα κρατάμε με το χέρι για να μην περιστρέφονται και μετά τους ρίχνουμε τον πεπιεσμένο αέρα για να καθαρίσουν.

Comments are closed.