Now Reading
Συνέντευξη Γεώργιου Τσεκούρα, Προέδρου του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής
0

Συνέντευξη Γεώργιου Τσεκούρα, Προέδρου του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής

by Ελένη Χαλικιά7 October, 2012
1.Λίγα λόγια για τον εαυτό σας

Ονομάζομαι Γεώργιος Τσεκούρας, σπούδασα ηλεκτρονικός υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών, αλλά πέρα από τις σπουδές πάντα είχα το μικρόβιο να μαθαίνω τι έχουν οι συσκευές πίσω από το κουτί τους. Αυτή η περιέργεια μου δεν άργησε να επεκταθεί και στους υπολογιστές και έτσι να ασχοληθώ εκτενέστερα με τα computers και γενικότερα με την Πληροφορική. Εργάζομαι στο χώρο της Πληροφορικής και τα τελευταία χρόνια ξεκίνησα να υλοποιώ ένα όνειρο μου, την δημιουργία του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής.

2.Τι ακριβώς είναι το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής αποτελεί ένα προσωπικό μου όνειρο το οποίο μοιράστηκα μαζί με μια ομάδα νέων ανθρώπων και πριν από περίπου 4 χρόνια ξεκινήσαμε την δημιουργία του. Το συγκεκριμένο είδος μουσείου απουσίαζε από την Ελλάδα και παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι, οι άνθρωποι που συμμετέχουμε στο εγχείρημα πάμε κόντρα στο ρεύμα αισιοδοξούμε και θέλουμε να προσφέρουμε στην πατρίδα μας κάτι ξεχωριστό. Βασική μας πεποίθηση είναι πως η γνώση πρέπει να μοιράζεται και κυρίως να είναι ελεύθερη σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Σκοπός του Μουσείου είναι η γνωριμία του κοινού με την ιστορία της πληροφορικής καθώς και την παρακολούθηση της διαρκούς εξέλιξης της κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
3.Πότε και πως εμπνευστήκατε αυτή την ιδέα όσο αφορά τη δημιουργία του μουσείου
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών πέραν των άλλων είχε ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές να εξελίσσουν συνεχώς την επιστήμη της πληροφορικής και να παρουσιάζουν σε χρόνο ρεκόρ νέα προϊόντα. Το γεγονός αυτό θέτει πολύ γρήγορα τα προηγούμενα ή παλιά προϊόντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της πληροφορικής και μας επιτρέπει να θεωρούμε μουσειακό είδος αντικείμενα που παροπλίζονται πολύ γρήγορα εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξης της. Εύκολα μπορεί να φαντασθεί κάποιος πως ήταν και τι δυνατότητες είχε ένας σκληρός δίσκος πριν από μόλις 15 χρόνια και πως είναι σήμερα! Οι παραπάνω διαπιστώσεις γέννησαν την ιδέα να συγκεντρωθεί το παρελθόν της τεχνολογίας σε έναν ενιαίο χώρο, στον οποίο θα εκτίθενται συσκευές και προγράμματα από τον κόσμο της πληροφορικής και θα απεικονίζεται η εξέλιξή τους μέσα στις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως από το 1980 και μετά.

4.Σας ήταν εύκολο να υλοποιήσετε την ιδέα σας και πως το ξεκινήσατε          
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου εύκολο να υλοποιήσεις ένα τέτοιο εγχείρημα σε μια περίοδο που τα πάντα συρρικνώνονται και πόσο ‘’περίεργος’’ μπορεί να ακούγεται κάποιος που μιλάει για πολιτιστικά αγαθά, την στιγμή που αρχίζουν να λείπουν βασικά αγαθά της καθημερινότητας. Όμως ο πολιτισμός μπορεί να μην σου δίνει άμεσα τα προς το ζην αλλά σε βοηθάει να τα αποκτήσεις στο μέλλον μέσω της παιδείας που σου δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθείς. Με τις ίδιες σκέψεις να ακολουθούν όλη την ομάδα του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε για την δημιουργία του πρώτου Μουσείου Πληροφορικής στην Ελλάδα.
5.Το κοινό μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο αυτή σας την ενέργεια και πως μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί σας
Όλη η ομάδα του Μουσείου είναι πάντα ανοιχτή σε προτάσεις ανθρώπων που αγαπούν την Πληροφορική και γενικότερα έχουν όρεξη για αυτό που θέλουν να προσφέρουν. Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να μας υποστηρίξουν, σε εθελοντική βάση, με τις γνώσεις τους στο εγχείρημά μας για την ανάπτυξη του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας στο e-mail του Μουσείου: info@elmp.gr.
6.Η επίσκεψη του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής από το κοινό είναι ελεύθερη και μέσω διαδικτύου
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και η συλλογή του Μουσείου συνεχώς εμπλουτίζεται από τις προσφορές που δέχεται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες και σχολεία που ζητούν να μας επισκεφτούν. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η μετεγκατάσταση του Μουσείου σε νέο, μεγαλύτερο  χώρο, για τη φιλοξενία της διαρκώς αυξανόμενης συλλογής αντικειμένων από το χώρο της πληροφορικής. Δεδομένης αυτής της διαδικασίας, στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η μαζική επίσκεψη του χώρου, εκτός πολύ μικρών ομάδων, κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα του Μουσείου. Παρόλα αυτά το κοινό μπορεί να δει αρκετό από το υλικό μας στην επίσημη ιστοσελίδα μας: http://www.elmp.gr .
7.Κάτι που θα θέλατε να πείτε σε όλους εμάς
Θα ήθελα να πως σε όλους/όλες να πηγαίνουν κόντρα στην μιζέρια και να αισιοδοξούν διότι είναι τα μόνα ‘’εργαλεία’’ για να μπορέσουμε να πετύχουμε τις στόχους μας σε αυτούς του δύσκολους καιρούς.
Συντάκτης
Ελένη Χαλικιά                           
Τεχνικός Τεχνολογίας Internet

Comments

comments