Apple
Now Reading
iOS vs Android ποιος είναι ο κυρίαρχος των Smartphones;
0

iOS vs Android ποιος είναι ο κυρίαρχος των Smartphones;

by Chris Karidis2 March, 2012

Το καλοκαίρι του 2007 έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα στην κινητή τηλεφωνία. Είναι η εποχή που κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone, το οποίο πραγματικά ήταν η αρχή που εκτίναξε την Apple στην κορυφή του κόσμου.
Η κατασκευή του iPhone ξεκίνησε 2 χρόνια πριν την ημερομηνία κυκλοφορίας του, και το κόστος παραγωγής του ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια δολάρια. Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που ήταν μακράν καλύτερο απ’ όλους τους ανταγωνιστές της εποχής.

Στις μέρες μας όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα smartphones που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια με λειτουργικό σύστημα Android ανταγωνίζονται άξια, κατά πολλούς ξεπερνούν, τις επιδόσεις των iPhones. Μπορεί το πρώτο κινητό με Android να κυκλοφόρησε στα τέλη του 2008 (HTC Dream), αλλά η μεγάλη άνοδος των Android ξεκίνησε μετά την κυκλοφορία της έκδοσης 2.3 στα τέλη του 2010, φτάνοντας σήμερα να έχουν πωληθεί πάνω από 300 εκατομμύρια συσκευές!


Θα ήταν δύσκολο να συγκρίνουμε 2 τόσο διαφορετικά λειτουργικά συστήματα μεταξύ τους, γιατί απλά δεν υπάρχει συσκευή που να μπορεί να λειτουργήσει και με τα 2 για να δούμε με ποιο θα είχε καλύτερη απόδοση. Αξίζει όμως να επισημάνουμε κάποια βασικά μειονεκτήματα που έχουν όλα τα iPhone από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους, μέχρι και σήμερα.


Όλα τα iPhone λοιπόν δεν έχουν:
υποδοχή κάρτας μνήμης
λειτουργικό bluetooth (χρησιμεύει μόνο για σύνδεση headset ή για ανταλλαγή δεδομένων ΜΟΝΟ μεταξύ iPhone ή iPad)
ραδιόφωνο
υποστήριξη Java
δυνατότητα να αλλάξεις ήχου κλήσης από την συσκευή
δυνατότητα να αποκτήσεις πρόσβαση στα αρχεία της συσκευής χωρίς χρήση του iTunes
βιντεοκλήση μέσω δικτύου 3G
flash player
ενώ επίσης μέχρι την κυκλοφορία του iPhone 4 δεν υπήρχε δευτερεύουσα κάμερα, flash στην πρωτεύουσα, και δυνατότητα εγγραφής βίντεο. 

Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές ενός κορυφαίου smartphone που κυκλοφόρησε περίπου την ίδια περίοδο με το τελευταίο iPhone. Επιλέξαμε λοιπόν το iPhone 4s VS Samsung Galaxy S II.

Ανάλυση οθόνης
iPhone: 640 x 960 pixels, 16εκατ. χρώματα ✓ 
Galaxy S II: 480 x 800 pixels
, 16εκατ. χρώματα

Εσωτερική μνήμη
iPhone: 16/32/64 GB ✓ 
Galaxy S II: 16GB/32GB

Εξωτερική μνήμη
iPhone: –
Galaxy S II: microSD, έως 32GB ✓

Μνήμη RAM
iPhone: 512 MB
Galaxy S II: 1 GB 

Συνδεσιμότητα
iPhone: (Bluetooth 4.0) ,Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, USB
Galaxy S II: Bluetooth έκδοση 3.0 Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, USB ✓

Επεξεργαστική ισχύ
iPhone: διπύρηνος 1 GHz Cortex-A9
Galaxy S II: διπύρηνος 1.2 GHz Cortex-A9 ✓

Κάμερα
iPhone: 8 MP, 3264×2448 pixels, autofocus, LED flash
Galaxy S II: 8 MP, 3264×2448 pixels, autofocus, LED flash

Τιμή πρώτης κυκλοφορίας
iPhone: ~650$
Galaxy S II: ~450$ ✓

 
Επιπλέον χαρακτηριστικά
iPhone: -

Galaxy S II: ραδιόφωνο, υποστήριξη Java, δυνατότητα να αλλάξεις ήχο κλήσης από την συσκευή, mp3 ringtones, WAV ringtones, αναγνώριση ως αφαιρούμενος δίσκος, βιντεοκλήση μέσω δικτύου 3G, Flash Player. 

Άρα λοιπόν τι είναι αυτό που κάνει το iPhone μόνο το 2011 να έχει πουλήσει 34 εκατομμύρια συσκευές, και συνολικά από το 2007 έως σήμερα να ξεπερνούν τις 110 εκατομμύρια πωλήσεις;
 
Η Apple ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική με τα περισσότερα προϊόντα της. Συγκεκριμένα με το iPhone, ο τότε διευθυντής (και ιδρυτής της εταιρίας) Steve Jobs αρνήθηκε να ακολουθήσει οποιοδήποτε πρότυπο υπήρχε στα smartphones της τότε εποχής. Ζήτησε το iPhone να φτιαχτεί κυριολεκτικά από το μηδέν, με τους ποιο αυστηρούς κανόνες σχετικά με την εμφάνιση και την απόδοση. Επίσης περιορίστηκε στην απλότητα, παρέχοντας μόνο τις απαραίτητες λειτουργίες στους χρήστες, με πολύ ξεκάθαρο μενού, χωρίς επιπλέον δυνατότητες που μπορεί να μπερδέψουν έναν αρχάριο χρήστη. Επίσης στις αρχές η κυκλοφορία του iPhone ήταν αποκλειστικά στην Αμερική, κάνοντας το να έχει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση από τον υπόλοιπο κόσμο.
 
Το Android από την άλλη πλευρά, είναι ένα λειτουργικό ανοιχτού κώδικα, βασισμένο πάνω σε πυρήνες Linux. Το γεγονός ότι λειτουργεί σε πάρα πολλές διαφορετικές συσκευές, είναι μεν καλό διότι αυξάνονται οι πωλήσεις και είναι πιο προσιτό, αλλά επίσης είναι πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να είναι 100% σταθερό σε τόσα διαφορετικά μοντέλα συσκευών από δεκάδες διαφορετικούς κατασκευαστές. Επίσης, οι τόσες διαφορετικές εκδόσεις όπως και τα συχνά updates, μπορεί να κάνουν έναν μέσο χρήστη να αμφιβάλει για την ποιότητα του λειτουργικού συστήματος Android.
 
Συμπέρασμα
Αν είσαι χρήστης που ζητάει πολλές δυνατότητες, επεκτασιμότητα, ευκολία στην χρήση και στην τροποποίηση, ποικιλία επιλογών, και σε όλα αυτά χαμηλή τιμή, τότε σίγουρα ένα κινητό Andoid θα καλύψει 100% τις ανάγκες σου.
 
Εάν πάλι προτιμάς το κομψό design, την ποιότητα κατασκευής, και την σιγουριά ότι η συσκευή σου ποτέ δεν θα σε εγκαταλείψει, ειδικά αν έχεις MAC, iPad ή κάποια άλλη συσκευή της Apple, τότε το iPhone είναι φτιαγμένο για σένα. Μπορεί να είναι ακριβοπληρωμένο, μπορεί να έχει περιορισμένες δυνατότητες, αλλά το iPhone, πάντα θα είναι “iPhone”.
 

Comments

comments

About The Author
Chris Karidis
Ονομάζομαι Χρήστος, και ασχολούμαι με την πληροφορική για πάνω από 10 χρόνια. Το TricksforGreeks.com το δημιούργησα για να βοηθήσω όσους αρχάριους χρήστες έχουν ανάγκη, σε θέματα σχετικά με την πληροφορική και την τεχνολογία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω του live chat της σελίδας ή των κοινωνικών δικτύων που υπάρχουν στο επάνω μέρος αυτού του παραθύρου.