Ερευνα
Now Reading
Τι είναι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές
1

Τι είναι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές

by Chris Karidis1 March, 2012

Ένα τεράστιο τεχνολογικό βήμα επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή των τρισδιάστατων εκτυπωτών. Συγκεκριμένα η κατασκευή των πρώτων μηχανημάτων ξεκίνησε το 2003, αλλά στις μέρες μας έχουν εξελιχθεί κατά πολύ, οι τιμές τους έχουν μειωθεί κατά πολύ, και η ακρίβεια τους έχει φτάσει να είναι αρκετά μικρότερη του ενός χιλιοστού. 

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι τρισδιάστατης εκτύπωσης, αλλά η μόνη σημαντική διαφορά που έχουν είναι τι υλικό χρησιμοποιούν για την δημιουργία του τρισδιάστατου μοντέλου. Η επικρατέστερη έως σήμερα χρησιμοποιεί ένα ειδικό λιωμένο μείγμα που ονομάζεται “Molten polymer deposition”, το οποίο απλώνεται μέσω ενός ακροφυσίου το οποίο κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνει από το λογισμικό, δημιουργώντας το σχήμα σε στρώσεις από κάτω προς τα πάνω πάχους 0,04 χιλιοστών η κάθε μία.


Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε μια πραγματικά εντυπωσιακή επίδειξη των δυνατοτήτων της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ο παρακάτω εκτυπωτής χρησιμοποιεί την μέθοδο “Selective laser sintering”, με την οποία ένα υψηλής ισχύος λέιζερ χρησιμοποιείτε για να λιώσει μικρά σωματίδια από πλαστικό , μέταλλο, κεραμικά , ή γυαλί σε σκόνη, μετατρέποντας τα σε μια μάζα που έχει το επιθυμητό τρισδιάστατο σχήμα. Ένα δείγμα της ακρίβειας αυτού του μηχανήματος είναι ότι μπορεί να εκτυπώσει αντικείμενα με κινητά μέρη, τα οποία είναι  εξίσου λειτουργικά με το πρωτότυπο.
Άλλο ένα παράδειγμα μπορείτε να δείτε και στο site της EADS η οποία δημιούργησε το πρώτο “εκτυπωμένο” ποδήλατο στον κόσμο χρησιμοποιώντας την παραπάνω μέθοδο, και όπως ισχυρίζονται είναι εξίσου ανθεκτικό, αλλά και 60% ελαφρύτερο από το πρωτότυπο. Υ.Γ. Για όσους έχουν την απορία, το κόστος του εκτυπωτή στο βίντεο ανέρχεται στα 70.000$.


Πηγές: National Geographic, Wikipedia, EADS

Comments

comments

About The Author
Chris Karidis
Ονομάζομαι Χρήστος, και ασχολούμαι με την πληροφορική για πάνω από 10 χρόνια. Το TricksforGreeks.com το δημιούργησα για να βοηθήσω όσους αρχάριους χρήστες έχουν ανάγκη, σε θέματα σχετικά με την πληροφορική και την τεχνολογία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω του live chat της σελίδας ή των κοινωνικών δικτύων που υπάρχουν στο επάνω μέρος αυτού του παραθύρου.