Ερευνα
Now Reading
Tablets vs Laptops τι να επιλέξω;
0

Tablets vs Laptops τι να επιλέξω;

by Chris Karidis25 February, 2012
Αν στοχεύετε σε κάποιο φορητό υπολογιστή, οι επιλογές σας σίγουρα θα είναι μεταξύ από laptop, tablets, netbooks, και ultrabooks. Από την στιγμή που κυκλοφόρησε το iPad το 2010, οι πωλήσεις των tablets αυξήθηκαν τόσο πολύ που οι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να “σκοτώσουν” τα laptop. Τα tablets προσφέρουν μία ελαφρύτερη, μικρότερη, ακόμη πιο εύχρηστη λύση φορητού υπολογιστή, καθώς και μια μεγαλύτερη και καλύτερη οθόνη από ένα smartphone, άλλα οι δυνατότητες τους είναι ακόμη λιγότερες από των laptops.
Φυσικά χαρακτηριστικά
Οι οθόνες των laptop κυμαίνονται από 10,6 ίντσες έως τις 20, ενώ τα περισσότερα tablets έχουν οθόνες από 7 έως 9.7 ίντσες. Τα netbooks είναι μικρά, χαμηλού κόστους laptops, με οθόνες από 7 έως 10 ιντσών,  και τα ultrabooks είναι ανώτερα, ακριβότερα, και για ποιο απαιτητικούς χρήστες laptops.
Όσο αφορά την διάρκεια ζωής της μπαταρίας των laptop, συμπεριλαμβανομένων και των netbooks και ultrabooks, ξεκινούν από το μέγιστο των 7 ωρών, και μπορεί να πέσουν και ως τα 90 λεπτά, κάτι το οποίο εξαρτάται από το μοντέλο του προϊόντος, ενώ τα tablets μπορούν να λειτουργήσουν από 8 έως 10 ώρες χωρίς να χρειαστούν επαναφόρτηση.
Ένα βασικό μειονέκτημα μερικών tablet όπως και το iPad 2 είναι ότι δεν έχουν θήρες για φορητές συσκευές αποθήκευσης, κάτι που καθιστά αρκετά δυσκολότερη την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας.
Όλα τα laptop και τα tablets έχουν ενσωματωμένους δέκτες WiFi, αλλά τα περισσότερα netbooks μπορούν επίσης να συνδεθούν σε δίκτυα 3G ή 4G όπως γίνεται και με τα smartphones όταν δεν υπάρχει κάλυψη WiFi.
Γραφικό περιβάλλον
Τα laptops διαθέτουν περιβάλλον που επιτρέπει στον χρήστη να ανοίξει πολλαπλά παράθυρα για μια η περισσότερες εφαρμογές, σε αντίθεση με το περιβάλλον των tablets, κάτι αντίστοιχο με των smartphones, που “γεμίζουν” την οθόνη με με μία εφαρμογή, αν και οι σχεδιαστές πλέον προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό. Το βασικό πλεονέκτημα των tablets είναι ότι τα ελέγχεις μέσω της οθόνης αφής τους, χωρίς να χρειάζεται να συνδέσεις πληκτρολόγιο, ποντίκι και οποιοδήποτε άλλο μέσο διεπαφής χρήστη (Σύμφωνα με μια έρευνα της Nielsen Company 21% των χρηστών tablet υποστήριξαν ότι προτίμησαν να αγοράσουν tablet αντί για laptop για αυτόν και μόνο τον λόγο) .
Χρήση ενός tablet
Μια έρευνα του NPD Group το 2010 έδειξε ότι οι πιο συχνές χρήσεις του iPad ήταν για σερφάρισμα στο internet, για αποστολή email, και για παίξιμο παιχνιδιών. Άλλη μια έρευνα της Nielsen Company απέδειξε ότι το 40% των χρηστών tablet, το χρησιμοποιούσαν βλέποντας τηλεόραση, με κύριο στόχο να ελέγξουν τα email τους. Επίσης ένα μεγάλο μερίδιο χρηστών tablet, το χρησιμοποιούν περισσότερο σαν e-reader (ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων).
Σύγκριση
Αν διαβάζετε ηλεκτρονικά βιβλία τα tablets είναι η καλύτερη λύση για εσάς. Αν δουλεύετε με μεγάλου μήκους αρχεία κειμένου, η επεξεργασία φωτογραφιών, τα laptops προσφέρουν μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας, καθώς επίσης το ποντίκι και το πληκτρολόγιο σας δίνουν πιο ακριβή αποτελέσματα απ’ότι η οθόνη αφής. Τα tablets επίσης δεν μπορούν να κάνουν την αλλαγή από την μια εφαρμογή στην άλλη τόσο αποτελεσματικά όσο τα laptops, και οι εφαρμογές που μπορείς να αποκτήσεις σε ένα tablet δεν είναι ακόμη τόσο ισχυρές όσο αυτές των laptop,  που προέρχονται από πολλά χρόνια ανάπτυξης και βελτιώσεων.
Συμπεράσματα και τιμές
Οι τιμές των tablet ξεκινούν από περίπου 100€, αλλά η ποιότητα της συσκευής θα είναι πολύ χαμηλή και ίσως απαιτεί και ειδική πένα για σωστή χρίση της οθόνης αφής. Οι τιμές των ποιοτικών προϊόντων ποικίλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή, αλλά κατά μέσο όρο είναι από 600€ έως 700€. Η Microsoft πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι τιμές των tablet με windows 8 θα κυμαίνονται μεταξύ 600€ με 900€. Οι τιμές των laptop μπορεί να ξεκινούν από 300€ και να ξεπερνούν τα 2.000€, ανάλογα με τον κατασκευαστή και το hardware τους.
Να σημειώσουμε ότι αν χρειάζεστε κάλυψη 3G.4G δικτύου, θα πρέπει να αγοράσετε επιπλέον κάποιο πακέτο δεδομένων, με δέσμευση σε κάποιον παροχέα.
Υστερόγραφο: Κατά την γνώμη μας, τα tablets μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο σαν μέσο ψυχαγωγίας, η σαν ένα “μεγάλο smartphone”. Δεν είναι ακόμη τόσο ανεπτυγμένα όσο τα laptops, έχουν συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα που δύσκολα μπορείς να αλλάξεις, και δεν είναι καθόλου επεκτάσιμα όσο αφορά το hardware. Για επαγγελματική χρήση συνιστάμε ανεπιφύλακτα ένα σχετικά καλό laptop (η τιμή του μπορεί να είναι από 500€ έως 800€). Αν πάλι στόχος σας είναι η ψυχαγωγία, η απλά να συνδεθείτε στο facebook ή να ελέγξετε τα email σας, τότε ένα tablet θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σας.

Comments

comments

About The Author
Chris Karidis
Ονομάζομαι Χρήστος, και ασχολούμαι με την πληροφορική για πάνω από 10 χρόνια. Το TricksforGreeks.com το δημιούργησα για να βοηθήσω όσους αρχάριους χρήστες έχουν ανάγκη, σε θέματα σχετικά με την πληροφορική και την τεχνολογία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω του live chat της σελίδας ή των κοινωνικών δικτύων που υπάρχουν στο επάνω μέρος αυτού του παραθύρου.